Logo gemeente Deventer

Locatie Brink 40 - 43

Wie is eigenaar van het pand Brink 40 - 43?

Tactus is eigenaar van het pand. De gemeente Deventer gaat onderzoeken of het haalbaar is om de mensen aan de Brink 40 - 43 te vestigen. Als dat zo is, dan koopt de gemeente het pand en moet het aangepast worden om er woningen in te maken. Daarna verhuurt de gemeente het pand aan Tactus voor de woonzorgvoorziening. 

Wat zit er nu in deze locatie?

Het gebouw aan de Brink 40 - 43 is al sinds 1994 in gebruik als polikliniek van Tactus Verslavingszorg. In deze polikliniek zitten verschillende voorzieningen van Tactus. Hier komen mensen die ambulant behandeld worden voor hun verslaving. Ook vinden hier momenteel therapiegesprekken plaats. Tot voor kort vond hier ook dagbesteding plaats. Medewerkers van de afdelingen jeugd & preventie, reclassering en justitiële verslavingszorg werken ook vanuit deze locatie. De polikliniek gaat verhuizen, nog niet bekend waar naartoe, en het gebouw is nu in beeld als locatie voor deze woonzorgvoorziening.

Wat zijn, in relatie tot de openbare ruimte, de te verwachten verschillen tussen de huidige doelgroep en de mensen die straks het pand zullen bewonen?

Nu bezoeken mensen met een verslavingsprobleem de Brink op werkdagen tussen 8.30 - 18.00 uur. Op maandag-, dinsdag- en donderdagavond vinden er groepsbehandelingen en een groepsbijeenkomst plaats. Als er een woonvoorziening komt op deze locatie worden er 25 appartementen bewoond door mensen met een langdurig verslavingsprobleem.

Welke eisen worden gesteld aan een locatie?

Locaties moeten geschikt en beschikbaar zijn. Geschikt gaat over groot genoeg en een gunstige ligging. Beschikbaarheid is afhankelijk van de plannen die een eigenaar heeft met de invulling van het pand en of de locatie niet op korte termijn (binnen enkele jaren) beschikbaar komt. Naast de 25 plekken zal er ook een gezamenlijke woonkamer zijn, een centrale ingang en een achtertuin.

Waarom vinden Tactus en de gemeente deze plek geschikt?

De landelijke visie op het bieden van zorg en beschermde woonplekken is dat mensen met een chronische beperking onderdeel zijn van de samenleving. Iedere inwoner van Deventer heeft recht op een woonplek. We willen een inclusieve samenleving bieden aan alle inwoners van Nederland en dus ook Deventer, waar mensen volop mee kunnen doen. Het vinden van geschikte huisvesting is moeilijk. Veel van de mensen voor wie de woningen bedoeld zijn, verblijven al in de binnenstad van Deventer. Vaak maken ze al gebruik van voorzieningen als beschermd wonen of de maatschappelijke opvang waar ze geen ontwikkelingsperspectief meer hebben. 

Net als bijvoorbeeld bij ouderen is het voor hun fijn om dichtbij voorzieningen te zijn, vanwege hun langdurige (lichamelijke) problemen. Voor het herstel (lees: omgaan met hun chronische verslavingsproblemen) is het noodzakelijk dat zij een vaste plek hebben waar zij kunnen en mogen blijven wonen. De Brink is zo’n plek.

Waarom kijken jullie niet naar locaties buiten het centrum? 

Er is lang gezocht naar een locatie die geschikt en op relatief korte termijn beschikbaar is. Er zijn verschillende locaties ‘langsgekomen’ in die zoektocht. De Brink 40 – 43 is de enige locatie die geschikt en beschikbaar is.

Staat de gemeente open voor alternatieve locaties?

Er is lang gezocht naar een locatie die geschikt en op relatief korte termijn beschikbaar is. Er zijn verschillende locaties ‘langsgekomen’ in die zoektocht. De Brink 40 – 43 is de enige locatie die geschikt en beschikbaar is.

Kunnen jullie de openbare ruimte rondom Brink 40-43 opnieuw inrichten als jullie toch bezig gaan in het pand? Bijvoorbeeld nieuwe verlichting en parkeerplaatsen. 

We kijken eerst wat de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek zijn. Als we dit weten gaan we kijken of en wat er mogelijk is met de openbare ruimte. Een parkeeronderzoek is onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek. 

Wordt de gevel van Brink 40-43 ook gerestaureerd bij de werkzaamheden aan het pand? 

We gaan de gevel waar nodig renoveren, reinigen en de kozijnen schilderen. Daarnaast vervangen we de winkelpui bij nummer 43.  

Waar komt de ingang van het pand? 

In de plannen hebben we nu staan dat, de hoofdingang van het pand aan de (huidige) achterzijde komt. De huidige hoofdentree blijft aanwezig, niet in dagelijks gebruik, maar als nooduitgang. Dit alles onder het voorbehoud dat het ook haalbaar is, dat moet het haalbaarheidsonderzoek uitwijzen. 

Komen er camera’s en zo ja, waar?

Tactus gaat dit regelen. De camera zal gericht zijn op de nieuwe ingang van het pand. Cameratoezicht op de openbare weg is niet toegestaan.