Vragen en antwoorden regionale woonzorgvoorziening Tactus Brink
-
Woonzorgvoorziening
-
Waarom wil Tactus een woonzorgvoorziening starten in Deventer?
Deventer streeft ernaar om alle inwoners, ongeacht achtergrond of beperking, zo zelfstandig mogelijk deel te laten nemen aan onze samenleving. Wie dat niet zelfstandig kan, ondersteunen we daarbij. Dat geldt ook voor inwoners die kampen met psychische en/of verslavingsproblematiek of dakloos zijn.
De gemeenten (Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen) zijn in deze regio samen verantwoordelijk voor het aanbieden van plekken voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Dit is een wettelijke taak. In deze regio kennen we nog niet een dergelijke woonzorgvoorziening, terwijl er wel veel behoefte aan is. Het college van B&W van de gemeente Deventer heeft daarom in 2022 al besloten dat er een dergelijke voorziening moet komen. Ook in de regiovisie (2024 t/m 2026) staat de komst van deze voorziening opgenomen. Deze regiovisie is eerder dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Met het realiseren van deze woonzorgvoorziening zorgen we ervoor dat ook deze mensen de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.
De gemeente Deventer heeft aan Tactus Verslavingszorg gevraagd om deze woonvoorziening vorm te geven. Nu er een mogelijke locatie beschikbaar is, wordt verder onderzocht wat nodig en haalbaar is om deze woonvoorziening dan ook echt te gaan realiseren.
-
Wat is het verschil tussen de woonzorgvoorziening en de opvangvoorzieningen in de Polstraat?
In de Polstraat is een aantal voorzieningen gehuisvest. De opvangvoorzieningen zijn bedoeld voor mensen die door problemen op meerdere leefgebieden dakloos zijn geworden en op dit moment zich niet zelf kunnen redden. Ze krijgen in de opvang tijdelijk onderdak en begeleiding naar passende huisvesting en eventuele andere ondersteuning. Dit geldt voor de crisisopvang aan de Polstraat 10.
Bij de 24 uursopvang aan de Polstraat 8-10 is er ook een inloopvoorziening voor mensen die chronisch verslaafd zijn. Zij zijn soms ook dak- en thuisloos, maar wonen ook op andere plekken in de stad. Zij kunnen overdag vaak niet terecht bij ‘gewone’ voorzieningen waardoor een specifieke inloop, juist voor hun, nodig is. Zij kunnen daar terecht voor een kopje koffie, een goede maaltijd en zo kan er ook laagdrempelig contact met ze worden gemaakt door hulpverleners. Waar nodig krijgen de mensen dan aanvullende zorg.
Op Polstraat 8 is er een medische zorgvoorziening. Hier kunnen verslaafde mensen terecht die in zorg zijn, medische heroïne gebruiken. Zij krijgen methadon verstrekt en hebben afspraken met verpleegkundigen en een arts over hun behandeling.
In de woonzorgvoorziening kunnen alleen mensen terecht die langdurig verslaafd zijn. Zij hebben vooral behoefte aan een woonplek waar zij permanent mogen blijven. Zij krijgen daar de nodige begeleiding om stabiel te worden en te blijven. Begeleiding gericht op het gebruik van middelen, maar ook bij structuur in dagbesteding en andere onderwerpen zoals geld, hygiëne, wonen en zingeving. Andere soortgelijke woonvoorzieningen in Nederland leren ons dat een vaste woonplek de nodige rust brengt. Hierdoor lukt het stabiel te worden en een rustig en beter leven te leiden. De komst van de woonzorgvoorziening zorgt voor het verminderen van mogelijke overlast in de binnenstad.
De woonvorm is gericht op mensen met een langdurige verslaving die niet zelfstandig kunnen wonen als ze geen structuur in hun leven krijgen aangeboden. Dan gaat het om regelmatige begeleiding en dagbesteding en sociale structuur. Met deze woonzorgvoorziening biedt Tactus Verslavingszorg deze structuur.
De middelen die de bewoners nodig hebben worden in het gebouw verstrekt door Tactus, onder deskundige begeleiding. Dit is onder meer om te voorkomen dat bewoners naar andere plekken moeten om hun middelen te halen. De bewoners mogen in een straal van 2 kilometer van de woonzorgvoorziening niet in het openbaar gebruiken.
-
-
Toekomstige bewoners
-
Welke mensen komen in de RWZV aan de Brink in Deventer te wonen?
Het gaat om mensen met langdurige verslavingsproblematiek. Deze mensen zijn vaak al op verschillende plekken verbleven en/of zijn behandeld bij verschillende voorzieningen van Tactus. Veel van deze mensen bevinden zich al in de binnenstad van Deventer. Zij hebben behoefte aan rust en stabiliteit. Een vaste woonplek zorgt daarvoor.
Er is altijd begeleiding en toezicht aanwezig. De hulp bestaat uit psychosociale ondersteuning en het bieden van hulp bij het oplossen van allerlei problemen. De mensen mogen in de voorziening blijven wonen zolang ze de ondersteuning nodig hebben. Ervaring leert dat bewoners die hier komen wonen, meestal hier de rest van hun leven wonen.
Een woonzorgvoorziening is géén maatschappelijke opvang, dagopvang, inloopvoorziening, werkplaats of behandelkliniek. Het is een soort verzorgingshuis waar mensen met langdurige verslavingsproblematiek rustig kunnen leven en waarbij middelengebruik is toegestaan.
De begeleiding is gericht op het aanleren, aanvullen en ondersteunen van zelfredzaamheid, praktische vaardigheden, sociaal netwerk, werk en dagbesteding en omgaan met financiën en dergelijke.
-
Hoeveel mensen komen te wonen op deze locatie?
In totaal gaat het om 25 éénpersoonsappartementen.
-
Wanneer komen deze mensen hier wonen?
Dat is nu nog niet te zeggen. Eerst wordt de haalbaarheid onderzocht. Dan moet er een definitief besluit worden genomen. Dat wordt verwacht in het 1e kwartaal van 2025. Dan zal duidelijk zijn hoelang het nog duurt om het pand geschikt te maken.
-
Waarom kunnen deze mensen niet op zichzelf wonen?
Deze mensen hebben vaak al op verschillende plekken gewoond en/of zijn behandeld bij verschillende voorzieningen van Tactus. Dat heeft niet geleid tot een situatie waarin ze helemaal van hun problemen afgekomen zijn. Deze mensen zijn niet in staat zelfstandig te wonen en hebben wel behoefte aan een vaste woonplek met toezicht en begeleiding waar ze rust kunnen vinden.
-
Mogen deze mensen de hele dag in en uit lopen?
Ja, deze mensen komen daar te wonen en dan kunnen ze gewoon in- en uitlopen zoals iedere inwoner van Deventer dat kan. Er is wel 24 uur per dag, 7 dagen in de week, toezicht en begeleiding.
-
Waar wonen die mensen nu?
Het gaat om mensen die in een zorginstelling verblijven waar ze niet permanent kunnen blijven, of hebben geen vaste woon- of verblijfplaats of wonen nog wel zelfstandig in een wijk maar zijn eigenlijk niet (meer) in staat zelfstandig te wonen zonder toezicht en begeleiding. Ook komt een aantal personen die al langere tijd in de nachtopvang verblijven in aanmerking om hier te gaan wonen.
-
Komen die mensen allemaal uit Deventer?
De meeste mensen zullen uit Deventer komen, maar er kunnen ook mensen uit Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen komen. Het gaat namelijk om een regionale woonzorgvoorziening en bij deze vorm van ondersteuning werkt Deventer samen met genoemde gemeenten. De meeste mensen zijn al aanwezig in de binnenstad van Deventer.
-
Hoe ziet de procedure (toewijzing) eruit?
Het profiel van een kandidaat bewoner ziet er als volgt uit: Iemand met een langdurige verslaving die levenslang begeleiding nodig zal hebben en waarbij herstel niet waarschijnlijk lijkt. Enkele algemene kenmerken zijn:
- Langdurige verslaving: deze persoon heeft al geruime tijd te maken met verslavingsgedrag, vaak jarenlang. Ze hebben meerdere pogingen gedaan om te stoppen, maar zonder succes.
- Fysieke en mentale gezondheidsproblemen: langdurig verslaafden hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van hun verslaving. Dit kan variëren van leveraandoeningen (bij alcoholverslaving) tot longproblemen (bij roken) en psychische aandoeningen zoals depressie of angst.
- Sociale isolatie: ze hebben vaak een beperkt sociaal netwerk. Relaties zijn verbroken of verstoord door de verslaving.
- Financiële problemen: langdurig verslaafden hebben vaak financiële problemen, omdat ze veel geld besteden aan hun verslaving en moeite hebben om werk te behouden.
- Herstelvermogen: bij deze groep is het vermogen om te herstellen beperkt. Ze hebben mogelijk al meerdere behandelingen geprobeerd, maar vallen steeds weer terug.
Sommige langdurig verslaafden hebben de hoop op herstel opgegeven en zijn niet gemotiveerd om te veranderen. Anderen kunnen nog steeds een sprankje hoop hebben, maar hebben intensieve en langdurige begeleiding nodig om hun gedrag te veranderen.
Het is belangrijk op te merken dat elk individu uniek is en dat er geen strikt vastgesteld profiel is. Behandeling en begeleiding moeten altijd worden afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon. Levenslange begeleiding kan nodig zijn om de gezondheid en het welzijn van langdurig verslaafden te ondersteunen, zelfs als volledig herstel niet haalbaar lijkt. De Regiebehandelaar van Tactus bepaalt of een cliënt in aanmerking komt voor de woonzorgvoorziening.
-
Mogen de bewoners binnen roken?
In hun eigen appartement mogen de mensen roken.
-
-
Locatie Brink 40 - 43
-
Wie is eigenaar van het pand Brink 40 - 43?
Tactus is eigenaar van het pand. De gemeente Deventer gaat onderzoeken of het haalbaar is om de mensen aan de Brink 40 - 43 te vestigen. Als dat zo is, dan koopt de gemeente het pand en moet het aangepast worden om er woningen in te maken. Daarna verhuurt de gemeente het pand aan Tactus voor de woonzorgvoorziening.
-
Wat zit er nu in deze locatie?
Het gebouw aan de Brink 40 - 43 is al sinds 1994 in gebruik als polikliniek van Tactus Verslavingszorg. In deze polikliniek zitten verschillende voorzieningen van Tactus. Hier komen mensen die ambulant behandeld worden voor hun verslaving. Ook vinden hier momenteel therapiegesprekken plaats. Tot voor kort vond hier ook dagbesteding plaats. Medewerkers van de afdelingen jeugd & preventie, reclassering en justitiële verslavingszorg werken ook vanuit deze locatie. De polikliniek gaat verhuizen, nog niet bekend waar naartoe, en het gebouw is nu in beeld als locatie voor deze woonzorgvoorziening.
-
Wat zijn, in relatie tot de openbare ruimte, de te verwachten verschillen tussen de huidige doelgroep en de mensen die straks het pand zullen bewonen?
Nu bezoeken mensen met een verslavingsprobleem de Brink op werkdagen tussen 8.30 - 18.00 uur. Op maandag-, dinsdag- en donderdagavond vinden er groepsbehandelingen en een groepsbijeenkomst plaats. Als er een woonvoorziening komt op deze locatie worden er 25 appartementen bewoond door mensen met een langdurig verslavingsprobleem.
-
Welke eisen worden gesteld aan een locatie?
Locaties moeten geschikt en beschikbaar zijn. Geschikt gaat over groot genoeg en een gunstige ligging. Beschikbaarheid is afhankelijk van de plannen die een eigenaar heeft met de invulling van het pand en of de locatie niet op korte termijn (binnen enkele jaren) beschikbaar komt. Naast de 25 plekken zal er ook een gezamenlijke woonkamer zijn, een centrale ingang en een achtertuin.
-
Waarom vinden Tactus en de gemeente deze plek geschikt?
De landelijke visie op het bieden van zorg en beschermde woonplekken is dat mensen met een chronische beperking onderdeel zijn van de samenleving. Iedere inwoner van Deventer heeft recht op een woonplek. We willen een inclusieve samenleving bieden aan alle inwoners van Nederland en dus ook Deventer, waar mensen volop mee kunnen doen. Het vinden van geschikte huisvesting is moeilijk. Veel van de mensen voor wie de woningen bedoeld zijn, verblijven al in de binnenstad van Deventer. Vaak maken ze al gebruik van voorzieningen als beschermd wonen of de maatschappelijke opvang waar ze geen ontwikkelingsperspectief meer hebben.
Net als bijvoorbeeld bij ouderen is het voor hun fijn om dichtbij voorzieningen te zijn, vanwege hun langdurige (lichamelijke) problemen. Voor het herstel (lees: omgaan met hun chronische verslavingsproblemen) is het noodzakelijk dat zij een vaste plek hebben waar zij kunnen en mogen blijven wonen. De Brink is zo’n plek.
-
Waarom kijken jullie niet naar locaties buiten het centrum?
Er is lang gezocht naar een locatie die geschikt en op relatief korte termijn beschikbaar is. Er zijn verschillende locaties ‘langsgekomen’ in die zoektocht. De Brink 40 – 43 is de enige locatie die geschikt en beschikbaar is.
-
Staat de gemeente open voor alternatieve locaties?
Er is lang gezocht naar een locatie die geschikt en op relatief korte termijn beschikbaar is. Er zijn verschillende locaties ‘langsgekomen’ in die zoektocht. De Brink 40 – 43 is de enige locatie die geschikt en beschikbaar is.
-
-
Veiligheid en begeleiding
-
Wie is verantwoordelijk voor de begeleiding?
Tactus Verslavingszorg zorgt voor het toezicht en de begeleiding.
-
Hoe gaat men om met mensen die overlast veroorzaken?
Zij worden hierop aangesproken en er worden afspraken met ze gemaakt. Medewerkers van Tactus zien erop toe dat bewoners geen overlast veroorzaken. Ervaring in andere steden leert dat een dergelijke voorziening in een binnenstad goed mogelijk is en voor nagenoeg geen overlast zorgt.
-
Hoe wordt de veiligheid en leefbaarheid op straat bij de Brink 40 - 43 gewaarborgd?
Als er overlast is door een bewoner, dan treden de begeleiders op. Dat doen zij ook op straat. Op het moment dat de woonzorgvoorziening start op deze locatie, heeft Tactus voor mensen uit de buurt een telefoonnummer waarop zij elk moment van de dag bereikbaar zijn als er sprake is van overlast. Bij acute onveilige situaties in de openbare ruimte is de politie te bereiken via 0900 - 88 44 of 112.
-
Waarom denken de gemeente en Tactus dat de voorziening kan helpen in het verminderen van overlast in het centrum?
Een deel van de overlast in de binnenstad wordt veroorzaakt door mensen die onder invloed rondlopen. Sommigen van hen hebben geen vaste woon- en verblijfplaats. Deze onrust versterkt hun problematiek en daarmee soms het negatieve gedrag. De woonzorgvoorziening biedt deze mensen perspectief op een woonplek waar ze kunnen blijven, ondanks hun verslavingsproblematiek, en met de juiste ondersteuning. Deze combinatie van een dak boven hun hoofd en passende hulp geeft rust en heeft een positieve invloed op hun gezondheid en gedrag.
Niet alle overlast zal hiermee voorkomen worden, omdat niet alle overlast wordt veroorzaakt de beoogde doelgroep van de woonzorgvoorziening aan de Brink 40 – 43. Het zal wel bijdragen aan het verminderen van de overlast in de binnenstad.
De bewoner moet een overeenkomst tekenen waarin hij/zij verklaart op geen enkele wijze hinder en/of overlast te bezorgen aan zijn naaste bewoners respectievelijk omwonenden. Houdt de bewoner zich niet aan die overeenkomst, dan volgt onmiddellijke uitplaatsing.
-
Er is al een hangplek bij de bankjes de Waag, hoe wordt daarmee omgegaan en met het algemene straatbeeld?
Dit is wellicht een onderwerp dat terug kan komen bij het inpassen van de voorziening in de omgeving.
-
Wat hebben jullie geleerd van de ervaringen in de Polstraat?
Wij zijn ons goed bewust van hoe eea verlopen is in de Polstraat en hebben daar zeker van geleerd. Die leerpunten nemen wij mee in dit traject. Zo is het convenantoverleg Polstraat een goed voorbeeld om bijvoorbeeld in te stellen bij dit traject.
-
-
Onderzoek haalbaarheid
-
Wat wordt precies nog onderzocht?
Uit een eerste globaal onderzoek lijkt de Brink 40 - 43 een geschikte locatie. Het onderzoek dat nu gedaan wordt is gedetailleerder. Er wordt onder andere onderzocht of het pand daadwerkelijk geschikt is om 25 appartementen in te maken voor de doelgroep van deze woningen en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn. Ook wordt onderzocht of het financieel haalbaar is en hoe het plan past in de omgeving.
-
Hoe lang gaat dat onderzoek duren?
De planning is dat in het 1e kwartaal van 2025 een definitief besluit wordt genomen. Dan moet het onderzoek dus klaar zijn. Een tijdslijn zal onderdeel uitmaken van de opzet van het haalbaarheidsonderzoek.
-
Is het nog mogelijk dat het niet doorgaat op deze locatie?
De kans is groot dat het wel doorgaat. Er wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan en we gaan in gesprek met omwonenden en belanghebbenden. Daarna volgt gemeentelijke besluitvorming. Eerder is al besloten dat deze voorziening er moet komen en de uitkomst van de quick scan was positief. De kans is dus groot dat deze voorziening er komt.
-
Kunnen omwonenden bezwaar maken tegen de huisvesting van de woonzorgvoorziening in Brink 40-43?
Ja, als omwonende kunt u op verschillende manieren uw mening geven of bezwaar maken tegen de plannen van de gemeente:
- Tactus en de gemeente organiseren gesprekken (27 juni bijvoorbeeld) in het kader van het uit te voeren haalbaarheidsonderzoek: daar kunt u uw mening geven.
- Er staat daarna bezwaar open tegen besluiten van het college van burgemeester en wethouders waar het gaat om, bijvoorbeeld, een eventuele wijziging van het omgevingsplan voor deze huisvesting of het verlenen van een omgevingsvergunning voor verbouwing van het pand.
-
Wat is de betrokkenheid van de gemeenteraad? Zijn ze al betrokken op dit dossier?
In januari 2022 heeft het college van B&W al ingestemd met het realiseren van deze woonzorgvoorziening in Deventer. Iets dat ook al door de gemeenteraad is vastgesteld in de Regiovisie Beschermd Wonen. De gemeenteraad is uiteraard ook geïnformeerd over dit besluit en zal goed meegenomen worden. Afhankelijk van wat er uit het haalbaarheidsonderzoek komt, kan het zijn dat de gemeenteraad ook nog een definitief besluit moet nemen.
-
Wat is de grens om de voorziening financieel haalbaar te maken?
De financiële haalbaarheid is onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek.
-
Waarom is er eerst een besluit en wordt daarna onderzoek gedaan?
Er is een quick scan gedaan. Daaruit blijkt dat de Brink 40 – 43 geschikt en beschikbaar is. Nu moet de haalbaarheid nader onderzocht worden. Maar omdat het al over een specifieke locatie gaat, wilden we wel communiceren met de directe omgeving van de locatie. Bovendien willen we duidelijk zijn over wat de omgeving kan verwachten.
-
-
Informatie en vervolg
-
Op welke manier worden omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen uit de buurt op de hoogte houden?
We gaan met omwonenden en belanghebbenden in gesprek over hun ideeën over de woonzorgvoorziening. Een 1e bijeenkomst is geweest op 27 juni 2024 in de Burgerzaal van het Stadhuis in Deventer.
Met de (horeca-)ondernemers in de binnenstad is goed contact. Ook met hen worden gesprekken gevoerd om te luisteren naar hun vragen en zorgen. Zodra andere partijen graag in gesprek willen, willen wij die ruimte zeker bieden.
U kunt uw contactgegevens mailen naar tactusbrink@deventer.nl en dan wordt u geïnformeerd over het vervolg.
-