Vluchtelingenverhalen
We geven in Deventer onderdak aan mensen die hun land ontvlucht zijn. Het afgelopen jaar kwamen er flink wat mensen bij. Oekraïners op verschillende locaties en vluchtelingen uit de rest van de wereld op de boot aan de Pothoofdkade. Wie zijn die mensen en wat is hun verhaal? Maak kennis met enkele van hen.
Beroemde Oekraïense natuurkundige (88) geeft online les vanuit noodopvang in Deventer
Van alle Oekraïners in de noodopvang aan de Singel 9 in Deventer heeft Yuriy Mykhailovych Matsevity zonder twijfel de grootste staat van dienst. Yuriy, die op de dag van de Russische inval (24 februari 2022) de gezegende leeftijd van 88 jaar bereikte, is in eigen land een beroemd natuurkundige.
Voormalig Syrisch bokskampioen Mohammed (27) hoopt op hereniging met vrouw en familie
Op de vluchtelingenboot aan het Pothoofd in Deventer verblijven op dit moment 172 asielzoekers uit een groot aantal landen Arabische waaronder Afghanistan, Jemen, Iran, Irak en Syrië.
Halina was 1e Oekraïense in noodopvang aan Keulenstraat en bezocht tussentijds haar thuisland
Na de Russische inval in Oekraïne ontvluchtte Halina Kobylynska (48) haar thuisland eind februari in het gezelschap van haar dochters van 15 en 24. Haar man en gehandicapte zoon (23) moest zij met pijn in het hart achterlaten in Korosten. Deze stad ligt niet ver van zowel de Poolse als Wit-Russische grens.
Voor Nigeriaanse vluchteling Kingsley is Nederland een baken van hoop
Op homoseksualiteit staat in Nigeria een celstraf die kan oplopen tot 14 jaar en in gebieden waar de shariawetgeving geldt, een verzameling regels vanuit de islam, riskeren homoseksuelen zelfs de doodstraf. Voor Kingsley was dit in 2015 de reden om zijn vaderland te ontvluchten. 8 jaar later is de Nigeriaan 1 van de ‘passagiers’ op de tijdelijke vluchtelingenboot aan het Pothoofd.