Verklaring omtrent het gedrag aanvragen
Een werkgever of organisatie kan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Met een VOG laat je zien dat jouw gedrag geen bezwaar is voor een bepaalde taak of functie. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan een VOG nodig zijn.
Voor de aanvraag van een VOG, heb je een ingevuld formulier nodig van de werkgever/organisatie.
Aanvraag
Een VOG kan je bij de gemeente op 2 manieren aanvragen:
- Je kan online een VOG aanvragen. Je logt in met DigiD en betaalt tijdens de aanvraag. Hierbij upload je het formulier dat de werkgever/organisatie heeft ingevuld.
- Je kan een VOG persoonlijk aanvragen bij de balie. Maak een afspraak.
Soms is het mogelijk om de VOG online aan te vragen zonder tussenkomst van de gemeente. Informeer bij de werkgever/organisatie of dit kan. Deze procedure verloopt geheel buiten de gemeente om. Op de website van Justis lees je hier meer over.
Vind je het lastig om dingen online te regelen? Je kan gratis persoonlijke hulp krijgen bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Bekijk waar je terecht kan.
Vrijwilliger
Werk je als vrijwilliger met kinderen en/of met mensen met een verstandelijke beperking? Of ben je vrijwilliger bij een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF? Dan kan je de VOG online gratis aanvragen.
Wat heb je nodig bij de aanvraag?
- Het aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag, volledig ingevuld door jou en de werkgever/organisatie;
- Als van toepassing: een officieel document van de buitenlandse organisatie, waaruit blijkt dat je de VOG nodig hebt en waarom;
- Als je aan de balie aanvraagt: een geldig legitimatiebewijs en een betaalmiddel.
Je kan iemand machtigen de VOG voor je aan te vragen. De gemachtigde komt dan naar de balie en neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Ook heeft de gemachtigde (een kopie van) jouw legitimatiebewijs nodig en een schriftelijke machtiging met daarop jouw handtekening.
Kosten
- Een Verklaring Omtrent het Gedrag kost € 41,35.
- Werk je als vrijwilliger, dan kan je een VOG in sommige gevallen gratis aanvragen.
Je betaalt bij de aanvraag. Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.
Termijn
Publiekscontacten stuurt de aanvraag nog dezelfde werkdag door naar Justis. Justis handelt de aanvraag verder af. Dit kan tot 4 weken duren, maar meestal ontvang je de VOG binnen 1 tot 2 weken. Je ontvangt de VOG per post.
Voorwaarden
- Een VOG vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
- Het aanvraagformulier moet volledig worden ingevuld door jou en de werkgever/organisatie die de VOG van je vraagt.
- De werkgever/organisatie vult op het aanvraagformulier in wat het doel is van de aanvraag en op basis van welk profiel of welke functieaspecten je gescreend moet worden.
- De werkgever/organisatie ondertekent het aanvraagformulier met een handtekening en stempel.
Bijzonderheden
De VOG wordt standaard uitgegeven in het Nederlands/Engels.
Geldigheidsduur VOG
Een VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Over het algemeen beslist de werkgever/organisatie of een eerder afgegeven VOG nog geaccepteerd wordt of dat je een nieuwe aanvraag moet doen.
Engelstalig aanvraagformulier VOG
Het aanvraagformulier VOG is ook verkrijgbaar in het Engels.
VOG voor werkgever/organisatie in het buitenland
Het is niet altijd mogelijk om het aanvraagformulier in te laten vullen door een werkgever/organisatie in het buitenland. In dit geval mag je zelf het aanvraagformulier invullen en ondertekenen. Je moet dan wel een officieel document overleggen van de werkgever/organisatie. In dit document moet duidelijk staan waarom je de VOG nodig hebt.
VOG voor vrijwilligers
Vrijwilligers die werken met kinderen en/of met mensen met een verstandelijke beperking kunnen een gratis VOG krijgen. Dat geldt ook voor vrijwilligers bij een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF. De VOG moet dan wel online worden aangevraagd bij Justis. VOG’s die bij de gemeente worden aangevraagd, komen niet meer in aanmerking voor vergoeding. Kijk voor meer informatie op de website van Justis.
VOG voor 80-plussers
Ben je ouder dan 80 jaar, dan kan je geen VOG aanvragen bij de gemeente. Je kan hiervoor rechtstreeks terecht bij Justis. Dit geldt ook voor personen jonger dan 12 jaar.
VOG voor ZZP-ers
Voor de aanvraag van een VOG geldt dat de gegevens van de aanvrager en die van de werkgever/organisatie niet gelijk mogen zijn. Bij een aanvraag door een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP-er) is dit wel het geval. Je kan dit oplossen door de maatschap waarin je zit als werkgever/organisatie in te vullen. Je kan het aanvraagformulier ook laten invullen door een (1e) opdrachtgever. Omschrijf hierbij het doel van de aanvraag zo algemeen mogelijk.
Als ZZP-er vraag je een VOG aan bij de gemeente. Je kan niet rechtstreeks bij Justis terecht.
VOG voor rechtspersonen
Ook bedrijven kunnen een VOG aanvragen. De aanvraagprocedure verschilt van de aanvraagprocedure voor personen en verloopt geheel buiten de gemeente om. Meer informatie vind je op de website van Justis.
Niet ingeschreven in BRP
Als je niet in de Basisregistratie Personen (BRP) voorkomt, of als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt, dan vraag je de VOG rechtstreeks aan bij het Justis. Deze aanvraagprocedure verloopt geheel buiten de gemeente om. Meer informatie vind je op de website van Justis.
Contact
Voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan je terecht op de locaties stadhuis Deventer, Bathmen en Schalkhaar.
Justis handelt de aanvraag verder af. Heb je vragen over de voortgang van de aanvraag, neem dan contact op met Justis. Gemeente Deventer kan je niet informeren over de voortgang. Kijk voor meer informatie op de website van Justis.