Verkaveling Lettele
In diverse bijeenkomsten hebben inwoners van Lettele de afgelopen anderhalf jaar meegedacht over de plannen voor woningbouw aan de oostzijde van het dorp. Inmiddels zijn er 2 verkavelingen gemaakt, waarin ook rekening is gehouden met maatregelen om wateroverlast te voorkomen.
In beide varianten vormt het huidige landschap de basis voor de dorpse uitbreiding. Op plekken waar woningen komen, wordt het maaiveld verhoogd. Een groot deel van de openbare ruimte blijft laag, om regenwater goed op te kunnen vangen. Aan de randen van het plangebied wordt de ecologie versterkt. Dat doen we door afstand te houden van de houtwal en door de sloten in te richten voor beschermde plant- en diersoorten.
De nieuwe buurt wordt eenzijdig ontsloten door middel van een verkeerslus of een variant daarop. Auto’s zijn te gast: het wegprofiel is smal en kent een slingerend verloop. Dit haalt de snelheid uit het verkeer. Parkeren gebeurt op eigen terrein of in parkeerkoffers (parkeervakken). Bezoekers parkeren (deels) aan de straat. Centraal ligt de groene speelgelegenheid voor jonge kinderen. Een bruggetje over het water verbindt de nieuwe woningen met de Korenkamp. Aan de Oerdijk wordt de lintbebouwing doorgezet met een vrijstaande woning aan de weg.
Woningen
Het woonprogramma is divers en bestaat uit 60 woningen, van sociale huur tot particuliere kavels. Dit programma wordt in 2 fases gebouwd, om zoveel mogelijk mensen in het dorp de kans te geven om te starten of door te stromen.
De rijwoningen bestaan uit kleinschalige blokjes van 4 tot 6 woningen. Alle woningen staan in direct contact met het landschap of de openbare ruimte en zijn gebouwd van natuurlijke materialen. Naast de gebruikelijke woningtypen, is er ook ruimte voor zogenaamde ‘specials’: boswoningen, woningen gebouwd in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) of een gestapelde woonvorm.
Om de mogelijkheden op basis van het ontwikkelperspectief te verkennen, zijn 2 verschillende varianten ontworpen. De variant ‘erfwoningen’ bestaat uit grondgebonden woningen, die de randen van het plangebied volgen. In de variant ‘specials’ krijgen deelgebieden een bijzondere invulling, door CPO en een appartementengebouw.
In deze presentatie (pdf, 1 MB) vindt u meer informatie over de varianten en afbeeldingen van de type woningen. Tot en met 10 december 2023 kon u uw reactie geven op de verkavelingen.
Variant ‘erfwoningen’
In deze variant staan grondgebonden woningen op een eigen kavel, of zijn geschakeld in rijtjes. Aan de westkant staan de woningen op particuliere kavels (1 of 2 lagen met kap) rug aan rug met de woningen aan de Korenkamp. Aan de oostkant staan sociale huurwoningen of goedkope koopwoningen (1 laag met kap) in de beschutting van de houtwal. Binnen het noordelijke deel van het plangebied is ruimte voor een collectieve buitenruimte met terraswoningen en een gezamenlijk te gebruiken ‘kapschuur’. Aan de Sportweg staat een rijtje verandawoningen aan de rand van het bos.
Variant ‘specials’
In deze variant is in het noordelijk deel van het plangebied ruimte voor een CPO-project rond een hofje. De eigen buitenruimte is beperkt, om de kwaliteit van het landschap optimaal te benutten. Het laaggelegen deel wordt benut voor waterberging in de vorm van een wadi. Een appartementengebouw van 3 lagen met plat dak kijkt aan de oostkant uit op de kruinen van bosrand en houtwal. De natuurlijke begrenzing van het plangebied is goed beleefbaar en een recreatieve struinroute verbindt de Korenkamp met de Sportweg.