Veiligheidsbeleid
Veiligheid is de basis voor een prettige manier van samenleven. Wanneer Deventenaren zich thuis, in hun directe omgeving en in de stad veilig voelen, dan is het ook mogelijk om jezelf als individu te ontwikkelen en te ontplooien. Veiligheid is daarmee een basiswaarde van onze gemeente en gemeenschap.
Veiligheid blijft onze aandacht vragen, juist omdat nieuwe vormen van criminaliteit, zoals internetfraude, toenemen. De maatschappelijke ontwrichting die deze nieuwe vormen van criminaliteit met zich meebrengen, maakt dat de aanpak ervan niet meer een zaak van 1 organisatie alleen is. De afgelopen jaren is er hard gewerkt en zijn er goede resultaten geboekt om veiligheid als een stevig fundament neer te zetten. Ook in de komende periode zetten wij ons samen met onze veiligheidspartners in voor een veilige gemeente.
Werken aan een veilig, rechtvaardig en weerbaar Deventer
De gemeenteraad heeft de ambities op het gebied van veiligheid vanaf 2024 vastgesteld in de Strategische Veiligheidsagenda (pdf).
Hierin wordt de aanpak op ondermijnende effecten van criminaliteit en jeugd, zorg & veiligheid beschreven.
Deventer blijft werken aan een veiligheidsfundament. Dit doen we zoals op het gebied van crisisbeheersing, digitale veiligheid, mensenhandel, voetbal en veilig uitgaan. Zo dragen we bij aan een veilig, rechtvaardig en weerbaar Deventer
Voortgangsrapportages
In onze jaarlijkse voortgangsrapportages geven wij inzicht in de resultaten die we het afgelopen jaar op de verschillende veiligheidsthema’s hebben bereikt. Zorg voor veiligheid blijft. Lees de Voortgangsrapportage Veiligheid 2023 (pdf).
Algemene plaatselijke verordening (APV)
Elke gemeente heeft een Algemene plaatselijke verordening. In de APV staan regels die voor iedereen in de gemeente Deventer gelden. De APV gaat altijd in op regelgeving rondom openbare orde en veiligheid.
Preventie door bewustwording en voorlichting
Voorkomen is beter dan genezen. Dit vormt een belangrijk uitgangspunt in onze visie op veiligheid voor de komende jaren. Onze focus is veranderd van optreden tegen onveiligheid naar het voorkomen daarvan. Als gemeente hebben we een belangrijke rol in het voorkomen van criminaliteit en onveiligheid. Daarom zijn proactieve en preventieve maatregelen van ons van zeer grote waarde. Dit willen we bereiken door meer bewustwording en voorlichting op onze veiligheidsthema’s.
Op deze manier willen we (zware) problematiek voorkomen.
Integrale benadering
Steeds meer veiligheidsthema’s vragen om een integrale benadering. Het is belangrijk om een probleem samen aan te pakken want dan bereik je het meest. We brengen professionals zowel intern als extern vaker bij elkaar die actief zijn op verschillende beleidsvelden. Hierdoor kunnen trends en kennis gemakkelijker met elkaar worden uitgewisseld waardoor we in een integrale aanpak oplossingen voor veiligheidsproblemen. Door het aangaan van slimme samenwerkingsverbanden versterken we de denk- en slagkracht van onze aanpak. We werken samen in diverse samenwerkingsverbanden en op verschillende schaalgroottes. Dit doen we zowel regionaal, als op de schaal van Oost-Nederland. Verder nemen we deel aan grootstedelijke netwerken en landelijke organisaties.
Gebiedsgerichte aanpak
We richten ons waar mogelijk op een gebiedsgerichte aanpak. Bij een gebiedsgerichte aanpak worden de risicoplaatsen en -tijdstippen in de wijken in kaart gebracht en bekeken wat de achterliggende (sociale) oorzaken zijn. Goede informatiedeling en samenwerking met de sociale netwerken, handhaving, wijkagenten, woningbouw en bewoners is hierbij belangrijk.
Bijlage | Grootte | |
---|---|---|
Strategische veiligheidsagenda 2024 | 3.003,0 KB | |
Voortgangsrapportage 2023 | 2.757,3 KB |