Logo gemeente Deventer

Documenten, legalisatie en verificatie

Legalisatie en verificatie van documenten is bedoeld om zekerheid te krijgen over de echtheid en betrouwbaarheid van documenten uit het buitenland. Het gaat hierbij vooral om akten en rechterlijke uitspraken. Je hebt deze papieren bijvoorbeeld nodig om je in te schrijven bij de gemeente of om te kunnen trouwen, scheiden of kinderen te erkennen.

Je kan het document ook laten legaliseren of verifiëren in een andere gemeente, dan de gemeente waarin je woont.

Legalisatie

  • Komt het document uit een land dat is aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan is een enkele legalisatie voldoende. Het document moet gelegaliseerd worden bij een hogere autoriteit in het land waar het document is afgegeven. De hogere autoriteit is meestal het ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • Komt het document uit een land dat niet is aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan moet het document na de enkele legalisatie meestal nog een keer gelegaliseerd worden. Sinds 1 januari 2016 is voor sommige van de niet-aangesloten landen een enkele legalisatie voldoende. Is een dubbele legalisatie wel nodig, dan gebeurt dit door de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar het document is afgegeven. De handtekening van de hogere autoriteit wordt daar voor echt verklaard.
  • Documenten uit de volgende landen zijn vrijgesteld van legalisatie: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden.

Verificatie

  • Als een document inhoudelijk onbetrouwbaar is, dan moet dit document geverifieerd worden.
  • Een verzoek tot verificatie wordt vrijwel altijd door de instantie gedaan die het document nodig heeft. Deze instantie richt een verzoek aan de gemeente.
  • De gemeente stuurt het verzoek door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Het ministerie stuurt het document naar de Nederlandse vertegenwoordiging in het land waar het document is afgegeven. De ambassade of het consulaat laat bij de autoriteiten het document verifiëren op echtheid.
  • De ambassade of het consulaat stuurt het document terug naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet het document van een begeleidende brief en stuurt het door naar de gemeente. In de brief geeft het ministerie aan of het document vals of vervalst is, of dat het wordt geaccepteerd.