Logo gemeente Deventer

Omgevingsvisie

De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. Deze wet zorgt ervoor dat alle regels over de fysieke leefomgeving nu op één plek staan. Gemeenten moeten volgens de wet nadenken over de toekomst van hun gemeente. Dit toekomstbeeld leggen we vast in de Omgevingsvisie.


Beleid fysieke leefomgeving in 1 document

In 2019 is de eerste Deventer Omgevingsvisie (pdf) vastgesteld. Al het beleid dat te maken heeft met de fysieke leefomgeving is hierin bij elkaar gebracht. Dit resulteerde in onderstaande ambities die gelden bij nieuwe ontwikkelingen:

  • we verzilveren het bestaande: bij ontwikkelingen behouden en versterken we de eigen, onderscheidende kwaliteiten van Deventer;
  • we verbinden slim: we versterken de netwerkkracht van Deventer. Lokaal, regionaal en nationaal;
  • we handelen toekomstbestendig: de leefomgeving moet voor mens, dier en plant aangenaam zijn, nu en in de toekomst.

 

Actualisatie Omgevingsvisie

Sinds 2019 is er veel gebeurd en de ruimte die we hebben wordt steeds schaarser. Daarom vernieuwen we op dit moment de Omgevingsvisie. We verwachten dat de gemeenteraad de nieuwe Omgevingsvisie in 2025/2026 vaststelt.

 

Onderzoek

Om goed inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van de toekomst van Deventer, worden de effecten vanuit verschillende gezichtspunten bekeken. Omdat de Omgevingsvisie Deventer de hele fysieke leefomgeving betreft, wordt het rapport een Omgevingseffectrapportage (OER) genoemd. In de OER worden de gevolgen van de keuzes in de Omgevingsvisie beschreven. Het rapport kijkt niet alleen naar milieuaspecten, zoals landschap, natuur, verkeer en hinder, maar ook naar sociale en economische effecten, gezondheid, klimaatadaptatie en duurzaamheid.

 

NRD voor de OER

De Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) legt uit wat er in de OER onderzocht wordt (reikwijdte) en hoe dit onderzocht wordt (detailniveau). Om goed inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van de toekomst van Deventer, worden de effecten vanuit verschillende gezichtspunten bekeken. Dit zorgt voor een breed overzicht van de effecten van de keuzes die gemaakt worden voor de fysieke leefomgeving.