Notitie reikwijdte en detailniveau Omgevingseffectrapportage Omgevingsvisie Deventer
De gemeente Deventer is bezig met het opstellen van de Omgevingsvisie. Om hierbij te helpen, stellen we een Omgevingseffectrapportage (OER) op.
De OER helpt ons bij het maken van de Omgevingsvisie. Voor de OER hebben we een Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) (pdf, 7 MB) opgesteld. We hebben reacties en adviezen gevraagd op deze notitie. Eind januari 2025 heeft het college de notitie vastgesteld.
Aanleiding
De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. Deze wet zorgt ervoor dat alle regels over de fysieke leefomgeving nu op één plek staan. Gemeenten moeten volgens de wet nadenken over de toekomst van hun gemeente. Dit toekomstbeeld leggen we vast in de Omgevingsvisie.
Omdat de Omgevingsvisie voor Deventer belangrijk is, moet er een m.e.r.-procedure (milieueffectrapportage) worden gevolgd. Er moet ook een milieueffectrapport worden gemaakt. Soms is het nodig om te kijken naar de natuurwetgeving, wat kan leiden tot een extra beoordeling in het rapport.
Omdat de Omgevingsvisie Deventer de hele fysieke leefomgeving betreft, wordt het rapport een Omgevingseffectrapportage (OER) genoemd. In de OER worden de gevolgen van de keuzes in de Omgevingsvisie beschreven. Het rapport kijkt niet alleen naar milieuaspecten, zoals landschap, natuur, verkeer en hinder, maar ook naar sociale en economische effecten, gezondheid, klimaatadaptatie en duurzaamheid.
Daarnaast wil de gemeente, los van de wettelijke verplichting, ook inzicht krijgen in de effecten van de keuzes in de visie en deze meenemen in de beslissingen.
NRD voor de OER
De Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) legt uit wat er in de OER onderzocht wordt (reikwijdte) en hoe dit onderzocht wordt (detailniveau). Om goed inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van de toekomst van Deventer, worden de effecten vanuit verschillende gezichtspunten bekeken. Dit zorgt voor een breed overzicht van de effecten van de keuzes die gemaakt worden voor de fysieke leefomgeving. De NRD heeft tot 16 januari 2025 ter inzage gelegen. Die hebben geleid tot een aantal aanpassingen. De gemeenteraad gaat in februari en maart besluiten over de NRD.
De Omgevingsvisie in relatie tot de NRD en de OER
Om een samenhangende en integrale Omgevingsvisie te maken, kijken we naar verschillende mogelijke toekomstscenario’s. Dit doen we met behulp van het Planbureau voor de Leefomgeving. In de procesplaat hieronder ziet u hoe de stappen van de OER passen in de scenarioverkenning. Dit helpt de OER om de keuzes voor de Omgevingsvisie te sturen. De NRD beschrijft hoe het onderzoek voor de OER wordt uitgevoerd. De OER ondersteunt de besluitvorming over de Omgevingsvisie.
De NRD en de OER worden uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld als onderdeel van de Omgevingsvisie 2026 voor onze gemeente.
Vervolg
De ontvangen adviezen en zienswijzen op de NRD hebben geleid tot enkele aanpassingen op de NRD. Met de NRD kunnen we de OER gaan opstellen. Dat doen we eerst op de scenario’s, dan op het koersdocument (juni 2025) en tenslotte op de ontwerp-omgevingsvisie (december 2025). De OER wordt tegelijk met de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage gelegd. Er is dan opnieuw de gelegenheid om een zienswijze in te dienen, maar dan over de ontwerp-omgevingsvisie en de OER.