Logo gemeente Deventer

Sporen van Station Colmschate (1888-1933) gevonden aan Stationsweg te Colmschate

Eind maart zijn bij het aanleggen van een waterberging de archeologische resten gevonden van het eerste station Colmschate.

Dit station werd in 1888 geopend en bestond tot 1933. Pas in 1989 kreeg Colmschate een nieuw station op een andere locatie. Daarom leidt de Stationsweg in Colmschate anno 2025 niet meer naar het station. 

 

Graafwerkzaamheden voor de bouw van een nieuwe woonwijk 

Blink (voorheen Janssen de Jong Projectontwikkeling) ontwikkelt aan de Stationsweg 21 buurtwoningen en 17 fabriekswoningen onder de naam De Melkfabriek. Bij het graven van een waterberging werden muurresten aangetroffen. De aannemer meldde de vondst bij de gemeente Deventer. 

 

Station Colmschate (1888-1933)

De Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij (KNLS) liet in 1888 de spoorlijn van Deventer naar Almelo aanleggen. Aan deze lijn werd rond dezelfde tijd Station Colmschate gebouwd. De KNLS kende door Karel Hendrik van Brederode ontworpen standaardstations in drie klassen. Het station in Colmschate was een klein station van derde klasse dat alleen een begane grond met dak kende. In 1908 werd het station aanzienlijk uitgebreid. In 1938 werd het station afgebroken waarbij, naar nu blijkt, de fundering in de bodem achterbleef. 

 

Sporen van het station 

Ter plaatse van de waterberging konden de muren van de eerste fase van het station worden blootgelegd en gedocumenteerd. In het verloop van de muren is de ideaalplattegrond van het oudste station goed te herkennen. Niet alleen de buitenmuren maar ook de binneninrichting is goed te herkennen. Te zien zijn niet alleen een wachtkamer en een bureau maar ook een keuken en woonkamer en privaat (toilet) voor het inwonende personeel. Net buiten het station lag een grote waterkelder waarin regenwater werd opgevangen. Ook de uitbreidingen van het station uit 1908 zijn goed herkenbaar. 

 

Vervolgstappen

Na het onderzoek zijn de muurresten verwijderd. De resten zijn gedocumenteerd en er verschijnt een kort verslag van het onderzoek. 

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.