Logo gemeente Deventer

Vernieuwing Ludgeruskwartier stap dichterbij

De vernieuwing van het Ludgeruskwartier in Keizerslanden is een stap dichterbij.

Het college van burgemeester en wethouders heeft goedkeuring gegeven aan de plannen en wil geld vrijmaken voor de openbare ruimte in het gebied. De vernieuwingsplannen van woonbedrijf ieder1 en de gemeente Deventer zijn voorgelegd aan de gemeenteraad die er later dit jaar een definitief besluit over neemt. Ieder1 neemt begin maart een besluit over de plannen.  

Directeur Annelies Barnard van woonbedrijf ieder1 en wethouder Rob de Geest (Wonen) zijn blij met deze nieuwe fase. “Bewoners van het Ludgeruskwartier wonen hier vaak al vele jaren; zij houden van hun buurt”, zegt wethouder Rob de Geest. “Dat zij na de vernieuwing terug kunnen keren is heel fijn. We vervangen 256 verouderde woningen door 460 nieuwe, energiezuinige woningen. Het aantal sociale huurwoningen groeit, de buurt wordt groener en we brengen verschillende delen van de wijk beter met elkaar in verbinding.”

 

Terugkeer 

Annelies Barnard, directeur bestuurder woonbedrijf ieder1: “We werken samen met de gemeente aan mooie plannen in de stad. Bij de herstructurering in het Ludgeruskwartier willen we graag meer woningen terugbouwen. De wijk krijgt een diverser woonaanbod met naast sociale huur ook middeldure huur- en koopwoningen. Samen met de gemeente hebben we veel aandacht gehad voor woonkwaliteit van de wijk en waar de nieuwe appartementen komen. Ook de huidige bewoners hebben met ons meegedacht. Voor hen heeft het veel impact. Zij gaan verhuizen en laten hun oude woning achter. Alle bewoners kunnen weer terugkeren naar de wijk met behoud van huur. We verwachten onze bewoners begin mei verder te kunnen informeren over de planning van de sloop en het uitverhuizen.”

 

Verduurzamen 

Bij deze vernieuwing gaat het om het vervangen van de huidige, verouderde woningen door nieuwe, moderne woningen. Daarmee wordt de buurt een aantrekkelijke en levendige woonomgeving. Ook zal de wijk opnieuw ingericht worden. Daarvoor tekenden de gemeente en ieder1 eerder al een intentieovereenkomst en zijn nu vervolgafspraken gemaakt over ontwikkeling van de wijk. De 256 oude woningen worden vervangen door maximaal 460 energiezuinige nieuwe appartementen. De openbare ruimte krijgt een nieuwe, meer klimaatadaptatieve inrichting. Huidige huurders hebben een terugkeergarantie. De aanpak past bij de wijkvernieuwing van Keizerslanden die in 2005 begon.

 

Jaren ’60-woonbuurt

Woonbedrijf ieder1 bezit in het Ludgeruskwartier 224 portiekwoningen (aan de Lebuïnuslaan, Graaf Reinoldstraat, Eleonorastraat, Varlarstraat en Ludgerstraat), 32 grondgebonden eengezinswoningen (in de Eleonorastraat en Ludgerstraat) en 20 garages. De woningen, gebouwd in de periode 1963-1965, zijn verouderd. Omdat renoveren en verduurzamen te veel geld kost, wil woonbedrijf ieder1 de 256 woningen vervangen door energiezuinige nieuwbouwwoningen. De plannen gaan uit van ongeveer 297 sociale huur, 75 middenhuur en 87 koopappartementen.

 

Roelandflat-locatie

De gemeente is eigenaar van de openbare ruimte en de grond van de in 2016 gesloopte Roelandflat (nu tijdelijk een groenzone). Door de samenwerking aan de buurtvernieuwing kunnen ook middeldure huur- en koopwoningen worden toegevoegd aan de wijk die momenteel vooral uit sociale huurwoningen bestaat. Uitgangspunt is een nieuwe wijk met 430 tot 460 woningen. Door de Roelandflatlocatie te betrekken in de plannen ontstaat er eenheid in het plan en wordt er ruimte gereserveerd voor een gezamenlijke parkeervoorziening voor de woningen en winkels. Ook ontstaat ruimte voor doorstroming als hier de eerste woningen voor de nieuwe wijk gerealiseerd worden.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.