Logo gemeente Deventer

Woongebouw SILO beste ontwerp voor biobased baken in het Havenkwartier

Woongebouw SILO met een begane grond en 6 verdiepingen. Ontwerp met veel ramen, aan het water in het Havenkwartier. Het gaat om een schetsontwerp.

Begin dit jaar is een biedboek gepubliceerd voor Havendame, een nieuw woongebouw op een kavel in het silogebied van het Havenkwartier in Deventer. Uit de 10 inzendingen is een winnaar geselecteerd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de grond voorlopig te gunnen aan Heutink Groep met hun ontwerp SILO. De betrokken architectenbureaus zijn Space&Matter en NL Architects.

Wethouder Lars Wijnhoud is enthousiast over de voorlopige gunning: "Heutink heeft indruk op de jury gemaakt met het ontwerp. Het gebouw zorgt voor een levendige wisselwerking met de rest van het Havenkwartier. Bovendien voldoet het ruimschoots aan de opgave om circulair en biobased te bouwen. Daarmee wordt het een spraakmakende aanvulling op de buurt, én een heel bijzondere woon- en werkplek."

 

Architectuur en circulariteit

Architectuur en circulariteit zijn twee belangrijke ambities voor de ontwikkeling in het silogebied van het Havenkwartier. Het ontwerp SILO past heel goed binnen het ensemble van silo’s (Grijze silo, Zwarte silo en Elevatorgebouw). Het ontwerp is vooruitstrevend op gebied van biobased en circulair bouwen. De bovenbouw van SILO bestaat bijna volledig uit biobased materialen en de onderbouw wordt gemaakt van hergebruikt staal uit een donorgebouw.

 

Woonwensen

Heutink Groep is geïnspireerd geraakt door de bestaande Zwarte en Grijze silo’s. Het woongebouw bestaat uit een levendige begane grond, met werkruimtes en een deli, 6 woonlagen voor 23 appartementen en een parkeerkelder met een parkeersysteem. Samenleven in SILO wordt al vormgegeven bij het ontwerpproces van de woningen. Tijdens workshops maken de toekomstige bewoners hun woonwensen waar.

 

Samen maken we Deventer Circulair!

Deze ontwikkeling is een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Deventer zet zich in voor een groene toekomst. Een beweging die niet alleen noodzakelijk is, maar ook vol kansen ligt. Heutink Groep pakt dit goed op met het gebruiken van een donorgebouw en de samenwerking met Boeren voor Biobased Bouwen. Daarmee proberen ze de circulaire grondstoffen ook nog eens zo lokaal mogelijk te verkrijgen om uitstoot door vervoer te minimaliseren. Door deze actieve inzet op circulair worden we minder afhankelijk van levering van grondstoffen van elders. De lokale economie wordt versterkt en deze ontwikkeling draagt bij aan het behalen van klimaatdoelstellingen van Parijs.

 

Vervolg SILO

De komende tijd gaat de gemeente met Heutink Groep in gesprek over de verkoop van de kavel. De ondertekening van de koopovereenkomst vormt tevens de definitieve gunning. Heutink werkt daarna het ontwerp verder uit en werkt toe naar een omgevingsvergunning voor de bouw van SILO.

De afbeelding bij dit bericht is een schetsontwerp.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook, Instagram en LinkedIn.

Woongebouw SILO met een begane grond en 6 verdiepingen. Ontwerp met veel ramen, aan het water in het Havenkwartier. Het gaat om een schetsontwerp.