Logo gemeente Deventer

4 locaties verder onderzocht voor mogelijke woningbouw

In Deventer worden 4 locaties verder onderzocht naar de mogelijkheden voor woningbouw.

Het gaat om Vijfhoek Zuid-Oost, Baarlerhoek en Bergweide 3 (middellange termijn, tot ongeveer 2035) en Stadsland (voor de langere termijn, na 2035). Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. 

Deze locaties worden nader verkend, waarbij diverse zaken verder worden bekeken, zoals de bereikbaarheid van de gebieden, verlies van landbouwgrond, natuur of bedrijventerrein. In een latere fase maakt de gemeente de definitieve keuzes voor de woningbouw; dat gebeurt in de nieuwe Omgevingsvisie voor Deventer. Ook die Omgevingsvisie legt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.


Andere locaties

De gemeente gaat vooralsnog ook verder met de verkenning van de Wechelerhoek als woningbouwlocatie, op basis van het besluit van de raad om hier een Wet Voorkeursrecht Gemeente (WvG) te vestigen.

De verdere verkenning van een aantal andere mogelijke locaties voor woningbouw stopt. Een belangrijke afweging is om ruimte te houden voor verdere versterking voor de groenstructuur rondom de stad. Het gaat hierbij om de locaties Diepenveen-Zuidwest, Diepenveen-Zuid (ten westen van de Boxbergerweg), Zandweteringpark-West, Gouden Driehoek, Brinkgreven, Rielerenk en Sportvelden Rielerenk. Dat wil overigens niet zeggen dat hier in de (verre) toekomst nooit woningbouw zal komen, maar voor nu stopt het onderzoek voor mogelijke woningbouw. 


Bewoners van de toekomst

Deventer moet tot 2035 zo’n 11.000 woningen bij bouwen, om de groei van de bevolking in goede en gezonde banen te leiden. Wethouder Rob de Geest (Wonen): "We zien dat het bouwen van woningen samenhangt met een heleboel andere keuzes die we moeten maken. We geven nu richting aan voor onze toekomstige woningbouw; om tijdig goede woningen aan te kunnen bieden moeten we nu aan de slag met verdere onderzoeken, zodat we een beter beeld hebben waar we eventueel woningen kunnen toevoegen."

 

Gezonde verstedelijking

Gezondheid is gekozen als overkoepelend uitgangspunt voor de verstedelijking. Het thema wordt breed beschouwd: het stimuleren van ontmoeting, aansluiting bij voorzieningen, voldoende groen in de omgeving voor sport, spel, recreatie en ruimte voor biodiversiteit, ruimte voor klimaatopgaven, een goede mix aan woningen, goede en veilige bereikbaarheid per fiets. 


Stadsland

Burgemeester en wethouders legden ook een vraag voor aan de gemeenteraad over Stadsland, aan ‘de overkant’ van de IJssel: "Wil Deventer voor de langere termijn de ontwikkeling van de locatie Stadsland inbrengen in het onderzoek Verstedelijking in Balans van de regio Stedendriehoek inclusief bijbehorende maatregelen?" Dan kan bijvoorbeeld onderzocht worden of hier aantrekkelijke nieuwe woonmilieus voor Deventer en de regio gerealiseerd kunnen worden. Daarbij is ook de vraag belangrijk welke rol dit gebied krijgt in het programma Ruimte voor de Rivier en in hoeverre het vraagstuk van een 3e brug over de IJssel bij deze ontwikkeling kan worden meegenomen.

Om dit te verkennen stelt het college de raad voor, om de ontwikkeling van Stadsland voor de langere termijn integraal te gaan verkennen. De gemeente wil het gesprek aangaan met het rijk, de provincie, de buurgemeenten en de direct betrokkenen, zoals Stichting IJssellandschap en landgoedeigenaren in de omgeving.  Een definitieve keuze voor wel of niet woningbouw in Stadsland vindt pas plaats na deze integrale verkenning.  

De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor het verdere onderzoek naar de 4 locaties naar verwachting later dit najaar.


Meer informatie

Kijk op www.deventer.nl/deventerbouwt voor meer informatie.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.