Logo gemeente Deventer

Nick Janicki, ereburger van Deventer

De 101-jarige veteraan Nick Janicki heeft van burgemeester Ron König van Deventer, de zilveren erepenning ontvangen.

Tevens heeft Janicki zijn handtekening gezet in het Gulden Boek van Deventer, waarmee hij zich ereburger van Deventer mag noemen. 

Daarmee treedt Janicki in de voetsporen van generaal T.G. Gibson, de leider van de bevrijding van Deventer. Generaal Gibson werd na de bevrijding als eerste in het Gulden Boek opgenomen. 

 

Benoeming

Voor Nick Janicki is de toekenning niet geheel onverwacht. Op 5 mei 2024 maakte Deventer al bekend dat de Canadese bevrijder de erepenning zou ontvangen en een vermelding krijgt in het Gulden Boek. Janicki zelf werd via een live-videoverbinding door burgemeester König op de hoogte gesteld. Nu heeft hij de versierselen persoonlijk ontvangen, in bijzijn van zijn kleinzoon Logan White. 

“De manier waarop Nederland mij eert, is echt niet te geloven”, zegt Janicki in een eerste reactie op zijn benoeming tot ereburger. “In mijn hele leven heb ik nooit gedacht, dat deze Deventer eer mij ten deel zou vallen.”

 

Groesbeek

De Canadese veteraan ontving de erepenning en oorkonde in Groesbeek. Janicki is hier op uitnodiging van de Commandant Landstrijdkrachten en samen met andere Tweede Wereldoorlog-veteranen woont hij de herdenkingen bij rondom de operatie Market Garden. Op 17 september 2024 is het precies 80 jaar geleden dat rond Groesbeek deze geallieerde bevrijdingsoperatie begon. Broer David Janicki kwam in februari 1945 om het leven bij de Operatie Veritable en ligt begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. 

Nick Janicki zelf behoorde tot de 7e Canadese infanteriebrigade en maakte onderdeel uit van het Canadian Scottish Regiment, dat verantwoordelijk was voor de bevrijding van het centrum van Deventer op 10 april 1945. De band tussen Deventer en Nick Janicki kreeg in 2002 een nog diepere, persoonlijke lading. Hij trouwde dat jaar met Derthie (‘Dorothy’) Wolthuis, die hij tijdens de bevrijding in Deventer had leren kennen.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.