Logo gemeente Deventer

Cultuur in Deventer: voor en door iedereen

Het college van burgemeester en wethouders legt de Cultuurvisie 2025 – 2028 ‘Cultuur, voor en door iedereen’ voor aan de gemeenteraad.

Authentiek, eigenwijs en vernieuwend; het zijn waarden die Deventer passen als een jas. Waarden ook die voortdurend geladen worden, zeker door de culturele makers die Deventer rijk is. Maar ook het erfgoed waar Hanzestad Deventer bekend om staat straalt dit uit. Deventer heeft veel te bieden waar het gaat om allerlei soorten cultuur en dat maakt de stad en de dorpen aantrekkelijk om te wonen en te werken.

De raad neemt de Cultuurvisie 2025 - 2028 vanaf 2 oktober 2024 in behandeling. 

 

Gelijke kansen

“Cultuur is heel belangrijk in het bieden van gelijke kansen voor iedereen,” aldus wethouder Ilse Duursma (cultuur). “Culturele activiteiten als een toneelstuk voor de fijnproever, maar ook een herdenking of een tentfeest activeert mensen en brengt ze samen. Met dit beleid maken we nadrukkelijk de verbinding met opgaven in het sociaal domein. We maken cultuur toegankelijk, ook via scholen, en dragen op die manier bij aan het welzijn van de inwoners van Deventer.”

 

Deventer boekenstad leest

Deventer heeft een rijke traditie op het gebied van boeken, boekdrukkunst en lezen en staat bekend als boekenstad. Met de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland, de Deventer Stadsdichter, festivals rondom literatuur en poëzie, de Boekenmarkt en de vele andere activiteiten en kringen rondom taal, literatuur en lezen. Het is een uitstekende basis om lees- en taalvaardigheden verder te ontwikkelen, zodat iedereen mee kan doen.

 

Het verhaal van Deventer

‘Geworteld in stad en land’ vertelt het verhaal van Deventer met historisch erfgoed en mooie tradities, onderdeel van de eigen Deventer identiteit. Deventer staat lokaal, regionaal, nationaal en soms internationaal bekend om haar mooie, toegankelijke evenementen. Evenementen vertellen het Deventer verhaal en beleid daarop wordt in 2025 verder vormgegeven, met speciale aandacht voor de jeugd.

 

Tot volle wasdom

De wissel- en samenwerking tussen culturele instellingen en makers is van groot belang. Die dynamiek zorgt dat er ruimte is voor talent en voor plekken waar kunst en cultuur wordt gemaakt, bijvoorbeeld via het atelierbeleid. Een infrastructuur waarin kunst en cultuur tot volle wasdom kunnen komen. Onder het thema ‘Een evenwichtig ecosysteem’ heeft dit een plek gekregen in het cultuurbeleid 2025 – 2028.

 

Door iedereen

Veel culturele en maatschappelijke partijen uit Deventer en de dorpen hebben meegedacht met het nieuwe cultuurbeleid. “Deze mensen hebben op een open manier meegedacht en meegedaan om dit beleid tot stand te brengen. Kritisch en verder denken dan alleen het eigen belang en het Deventer belang vooropstellen. Ik prijs mij gelukkig met deze partners die ons ook gaan helpen in de uitvoering van het beleid.”

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook, Instagram en LinkedIn.