Logo gemeente Deventer

Voorkeursrecht Baarlerhoek-Zuid voor hoog- en middenspanningsstation

Het stroomnet in Deventer raakt overbelast en dat leidt steeds vaker tot problemen voor huishoudens en bedrijven.

Dit merken we nu al doordat bijvoorbeeld zonnepanelen uitvallen en het licht begint te knipperen. Een betrouwbaar en stabiel elektriciteitsnetwerk is cruciaal voor de bouw van 11.000 woningen, voor Deventer bedrijven en voor duurzaamheidsinitiatieven. Uitbreiding van het stroomnet in Deventer met een hoog- en middenspanningsstation is daarom noodzakelijk.

Om die ontwikkeling mogelijk te maken heeft het college van burgemeester en wethouders deze week een ‘voorkeursrecht’ gevestigd op de gronden in het gebied Baarlerhoek-Zuid.


Noodzaak

Het stroomnet in Deventer wordt steeds zwaarder belast en de komende jaren zal er meer en meer stroom worden verbruikt. Dit leidt tot overbelasting, ook wel netcongestie genoemd. Het vestigen van dit voorkeursrecht is een noodzakelijk besluit om bedrijven en uiteindelijk ook woningen in Deventer te kunnen blijven voorzien van stroom. "Inwoners en bedrijven hebben al last van het overvolle stroomnet en dat willen we geen dag te lang laten duren. Daarom is een extra station hard nodig," aldus wethouder Jaimi van Essen (Energie).


Voorkeursrecht

Voorkeursrecht betekent dat eigenaren die hun gronden of vastgoed in het gebied willen verkopen, eerst te koop moeten aanbieden aan de gemeente. In Baarlerhoek-Zuid gaat het dan om gronden en onroerende zaken aan de Zandwetering, Kanaaldijk-West en Lobbertsweg in Schalkhaar. 


Lokaal gebruik

Met dit besluit laat Deventer zien voortvarend te werk te gaan in de aanpak van het overbelaste stroomnet en daarnaast de Deventer groeiambities voor de komende jaren mogelijk maken. Het gebied waar het voorkeursrecht is gevestigd wordt doorkruist door hoogspanningsleidingen. Onder of nabij deze hoogspanningsleidingen mag je geen huizen bouwen. De nabijheid van de hoogspanningsleidingen en de stad zorgt er tegelijkertijd voor dat de opgewekte energie vooral in de gemeente Deventer kan worden gebruikt.


Vervolgproces en rol gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 2 juli 2024 besloten tot de vestiging van een voorkeursrecht op de gronden in Baarlerhoek-Zuid. Het besluit tot vestiging van het voorkeursrecht ligt vanaf 4 juli 2024 voor 6 weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen een reactie geven op het voorstel. 

Na de inzageperiode legt het college een voorstel over vestiging van een voorkeursrecht voor aan de gemeenteraad. Die besluit daar naar verwachting op 25 september 2024 over. Als de gemeenteraad instemt met de vestiging van het voorkeursrecht in Baarlerhoek-Zuid, moet de gemeente binnen 3 jaar een nieuw plan vaststellen voor het gebied.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook, Instagram en LinkedIn.