Logo gemeente Deventer

Nieuwe stap voor circa 60 woningen in Lettele

Het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) en beeldkwaliteitsplan voor de nieuwbouw van circa 60 betaalbare woningen in Lettele zijn vrijgegeven.

Daarin staan regels en uitgangspunten voor het ontwerp van het gebied, de bebouwing en de openbare ruimte. Het gaat om een deel van een gebied in Lettele, grenzend aan de Oerdijk, het land aan de achterzijde van de woningen aan de Korenkamp en het weggetje dat leidt naar de moestuintjes (in het verlengde van de Sportweg). 

 

Natuurlijke overgang naar buitengebied

Het gebied waar straks woningen komen, moet een natuurlijke overgangszone zijn; van woongebied naar buitengebied. De architectuur van de woningen draagt daar sterk aan bij, door de ingetogen stijl. Dat komt tot uiting door passende woninggroottes, vormgeving en door rekening te houden met kleur- en materiaalgebruik.

Verder zijn geen kaarsrechte wegen ingetekend, maar één slingerweg met een lus in het noordelijk deel van het gebied. Ook is veel aandacht voor bestaande landschapselementen die kenmerkend zijn voor dit gebied, zoals een beschermingszone voor het behoud van de houtwal, natuurlijke oevers langs de watergangen en een grote, groene plek die dient als wateropvang bij overtollige regenval.  

 

Plannen ter inzage

Het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan liggen vanaf 25 juli voor 6 weken ter inzage. Dat betekent dat iedereen in die periode een zienswijze kan indienen, als reactie op de plannen. Vervolgens stelt de gemeenteraad het omgevingsplan vast. Daarna krijgt iedereen weer 6 weken de tijd om op de eventueel bijgestelde plannen te reageren; men kan dan een beroep indienen bij de bestuursrechter in Den Haag.

“Het zijn heel wat tussenstappen die we wettelijk moeten nemen en dat is goed, omdat we zorgvuldig willen afwegen wat we gaan bouwen op een plek die nu groen land is”, zegt wethouder Rob de Geest (Wonen). Daarom zijn inwoners van Lettele de afgelopen jaren betrokken geweest bij de planvorming. In het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan komen hun wensen voor een groen, dorps en karakteristiek nieuwbouwgebied goed tot uitdrukking.”

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook, Instagram en LinkedIn.