Logo gemeente Deventer

30 adviezen voor een klimaatneutraal Deventer 

Dat is de opbrengst van het eerste burgerberaad in de gemeente Deventer, de Klimaatraad.

Zo'n 100 deelnemers gingen in 5 bijeenkomsten aan de slag met de vragen: Hoe zorgen we dat Deventer klimaatneutraal wordt? Welke maatregelen moeten we nemen en welke uitgangspunten horen daarbij om de lusten en lasten eerlijk te verdelen?

 

Klimaatraad afgerond 

Zaterdag 29 juni was de laatste dag van de Klimaatraad. Aan het einde van de dag werden de adviezen overhandigd aan burgemeester Ron König, als voorzitter van de gemeenteraad. Hij bedankte alle deelnemers voor hun harde werken. “De titel van de adviezen ‘Komoptan’ is prachtig. De kernwaarden die centraal staan in jullie adviezen: eerlijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit passen echt bij hoe ik Deventer heb leren kennen”. 

Deelnemer Marjan over haar deelname aan de Klimaatraad: “Vanaf dag 1 had ik het gevoel dat het advies wat wij geven zwaar weegt en serieus genomen wordt”. 

 

Adviezen voor een klimaatneutrale toekomst

De adviezen gaan over 8 onderwerpen: biodiversiteit, circulariteit, duurzame mobiliteit, energietransitie, gedrag & betrekken inwoners, klimaatadaptatie, verduurzamen woningen, en overkoepelende adviezen.

Lees alle adviezen op klimaatraad.deventer.nl.

 

Hoe nu verder?

De gemeenteraad heeft beloofd de adviezen van de Klimaatraad over te nemen, tenzij ze juridisch, financieel of praktisch niet haalbaar zijn. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om de adviezen van de Klimaatraad daarop te toetsen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad wat er met de adviezen gebeurt.