Logo gemeente Deventer

Nieuw bedrijventerrein: lokaal, circulair, duurzaam en toekomstgericht

Om een aantrekkelijke woon- en werkstad te blijven, zoekt de gemeente Deventer naar een nieuwe locatie waar lokale bedrijven zich kunnen vestigen. Een gasloos terrein, waar zonnepanelen op de daken verplicht worden en circulair bouwen en hergebruik van grondstoffen de norm is. Ook aan de uitstraling van de gebouwen worden hoge eisen gesteld.

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Programma van Eisen voor een nieuw bedrijventerrein vastgesteld. De zoektocht naar een geschikte locatie gaat beginnen. Het terrein zal vooral geschikt zijn voor maak-, bouw- en handelsbedrijven, maar niet voor grootschalige logistieke bedrijven of andere bedrijven die veel ruimte innemen.

 

Ruimte bieden

Er is dringend behoefte aan een nieuwe locatie voor Deventer Midden- en kleinbedrijf (MKB). “Op het A1 Bedrijvenpark is nagenoeg alles uitgegeven en we willen bedrijven uit onze eigen gemeente graag de ruimte bieden om te verplaatsen of nieuw te vestigen,” aldus wethouder Jaimi van Essen (Economie). Tot 2040 is er 25 tot 45 hectare nodig voor Deventer MBK bedrijven.

 

Samenwerking

Samenwerking tussen de bedrijven op de bedrijventerreinen is belangrijk en noodzakelijk. De toenemende druk op het energienet is iets dat alleen gezamenlijk aangepakt kan worden. Ook collectieve beveiliging, laad- en parkeervoorzieningen, onderhoud van de openbare ruimte en de inkoop van energie zijn zaken die beter en voordeliger samen uitgevoerd kunnen worden. 

 

Bestaande bedrijventerreinen

Er wordt continu ruimte gezocht op de bestaande bedrijventerreinen. Binnen het samenwerkingsverband Deventer Economisch Perspectief (DEP) werkt de gemeente met partners aan het project Toekomstbestendige Bedrijventerreinen (TBBT). Een onderdeel daarvan is de herinrichting en herstructurering van verouderde bedrijventerreinen om ook op die manier ruimte te maken voor bedrijven die willen uitbreiden of zich nieuw willen vestigen. De ruimtewinst hiervan is echter beperkt.  Aanvullend daarop is het daarom nodig om een nieuw terrein te ontwikkelen om de vraag van MKB bedrijven in Deventer te kunnen voldoen. Monique van Haaf, voorzitter van het DEP, is blij met het initiatief van de gemeente: “Het ondersteunt onze gezamenlijke koers om in Deventer te zoeken naar ruimte voor onze eigen bedrijven.“