Logo gemeente Deventer

Expo Burgzorg’s Blik

Ook in Deventer wordt op 30 juni en 1 juli (Keti Koti) herdacht en gevierd dat 151 jaar geleden de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft.

Zo opent op zondag 30 juni om 16.30 uur locoburgemeester Marcel Elferink de tentoonstelling ‘Burgzorg’s Blik’ in het Etty Hillesum Centrum.

De tentoonstelling laat de verzameling zien van Ricardo Burgzorg. Hij verzamelt kinderboeken en prentenboeken (van 1910 tot nu) waarin mensen van kleur zijn afgebeeld. Zijn verzameling laat zien hoe karikaturen en beelden van mensen van kleur zich de afgelopen 100 jaar ontwikkelden. De expositie is tot 30 augustus 2024 nog te zien. 


Beter begrip

Namens het college van burgemeester en wethouders is locoburgemeester Marcel Elferink aanwezig. Hij opent de tentoonstelling: "Wij willen op diverse manieren aandacht aan het slavernijverleden blijven besteden. En daarin trekken we samen op met instellingen zoals het Etty Hillesum Centrum en ‘SamenVrij! Deventer’, een platform dat wordt gevormd door nazaten uit de voormalige Nederlandse koloniën. Wij hopen dat alle gezamenlijke inspanningen leiden tot betere kennis van het verleden en daarmee tot beter begrip over en weer. Immers: om onze toekomst beter in te richten, moeten we ons gezamenlijk verleden beter begrijpen. Hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn."


Einde nationale herdenkingsjaar

Op maandag 1 juli wordt het nationale herdenkingsjaar rond ‘150 jaar afschaffing slavernij’ afgesloten, maar Deventer blijft aandacht aan het thema besteden. 


Koloniale sporen in mijn buurt

Het Etty Hillesum Centrum organiseert op 5 juli van 12.00 tot 14.00 uur nog het project ‘Koloniale sporen in mijn buurt’. Leerlingen van de openbare basisschool De Hagenpoort vertellen over de interviews die zij hebben gehouden met ouderen uit Deventer die geboren zijn in voormalige Nederlandse koloniën. 

Meer informatie iop de website van het Etty Hillesum Centrum.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.