Logo gemeente Deventer

Drugscriminaliteit in buitengebied

Bijna een kwart van de mensen in Overijssel blijkt wel eens geconfronteerd te zijn met drugsproductie of dumping van drugsafval in zijn omgeving. Dat blijkt uit een peiling onder 1.850 Overijsselaars. De peiling is de opmaat voor een nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem. 

Drugscriminaliteit heeft impact op de leefomgeving en natuur. Dat blijkt dan ook een belangrijke motivatie om een bijdrage te leveren aan de aanpak van criminaliteit. Zo vindt ruim twee derde van de respondenten (68%) dat door drugscriminaliteit te veel schade wordt aangericht aan het milieu en 53% dat de kosten voor de overheid of een bedrijf te hoog oplopen. Ruim 600 respondenten zijn werkzaam in het buitengebied, bijvoorbeeld in de landbouw, bosbouw, bij de overheid of in de gezondheidszorg. Een veel gehoorde reactie was daarom dat drugscriminaliteit kan leiden tot onveilige werksituaties (50%) of dat pandverhuurders niet onterecht in de problemen mogen komen (48%). 

 

Oproep burgemeester

Burgemeester Ron König doet daarom een dringende oproep: “We kunnen alleen samen een vuist maken in de strijd tegen deze vormen van criminaliteit. En daar hebben we onze inwoners, ondernemers en instellingen voor nodig die dagelijks zien wat er in hun omgeving gebeurt. Wegkijken is de ogen sluiten voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.”

 

Voldoende signalen herkend

Hoewel criminelen er alles aan doen om onzichtbaar te blijven, blijkt ruim de helft van de respondenten wel eens signalen te zien rondom panden. Meer dan 600 mensen zagen activiteiten op ongebruikelijke tijden (34%) en 190 mensen (10%) zagen dat panden werden afgeschermd om te voorkomen dat je naar binnen kunt kijken. Hoewel bijna iedereen het belangrijk vindt om dit soort signalen te melden, is meer dan de helft (53%) ook terughoudend. De meest gehoorde drempels zijn angst en twijfel of men als melder genoeg wordt beschermd. Ook zeggen mensen te vrezen dat achteraf blijkt dat ze iemand vals beschuldigd hebben.

Commissaris van de Koning Andries Heidema reageert: “De resultaten uit de peiling bevestigen onze vermoedens dat veel informatie nu niet op de juiste plek terecht komt. Mensen ervaren een drempel om te melden terwijl hun informatie een waardevolle puzzelstuk kan zijn bij de opsporing van criminaliteit. Samen met regionale en lokale partners spannen we ons in om twijfels bij mensen weg te nemen. We investeren in de lange termijn om echt een vuist te kunnen maken tegen georganiseerde criminaliteit.”

 

Meld Misdaad Anoniem

In de campagne van Meld Misdaad Anoniem wordt ingezet op de drempels om te melden en de bekendheid van het meldpunt. Via een online advertentiecampagne, toolkits en bijeenkomsten worden bewoners, ondernemers en professionals in Overijssel geïnformeerd over belangrijke signalen, wordt uitgelegd hoe melders worden beschermd en gesprekken gevoerd over mogelijke melddilemma’s. Daarbij wordt intensief samengewerkt met lokale en regionale partners zoals de veiligheidsregio’s, gemeenten, politie, omgevingsdiensten en het Platform Veilig Ondernemen. Ook private branches of actieve beroepsverenigingen kunnen aansluiten.
 
Jaarlijks stuurt Meld Misdaad Anoniem 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.