Logo gemeente Deventer

Tapijtfabriek: toegankelijke, gemengde buurt met 25% sociale huurwoningen

Een toegankelijke buurt, met ongeveer 200 woningen, een open binnengebied met nieuw groen, ruimte om elkaar te ontmoeten, voldoende parkeerruimte, en hoogbouw die rekening houdt met de omgeving.

Dat is het toekomstbeeld dat het Masterplan Tapijtfabriek schetst voor het deel van de wijk Voorstad waar nu nog machinefabriek Geurtsen is gevestigd. Het college van burgemeester en wethouders stelde het Masterplan afgelopen dinsdag vast en legt het nu ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. 

 

Voorwaarden gemeente

Machinefabriek Geurtsen gaat verhuizen, en ontwikkelaar JOUW Wonen is de beoogde nieuwe eigenaar van het gebied. Zij stelden het Masterplan op, op basis van voorwaarden die de gemeente eerder stelde. Zo moet 25 procent van de woningen sociale huurwoningen zijn, er moet aandacht zijn voor duurzaamheid, en de geschiedenis van de fabriek moet in de nieuwe buurt terug te zien zijn. 

Wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke ontwikkeling): ‘De plannen voor de nieuwe Tapijtfabriek sluiten goed aan op de bestaande wijk. Het wordt een gemengde buurt. Naast woningen is er ook ruimte voor kleine bedrijven en daghoreca. Het krijgt een open en groen karakter, je kunt er doorheen lopen. En, heel belangrijk in deze tijd: flink wat sociale huurwoningen én woningen voor ouderen.’


Gesprekken met buurt

JOUW Wonen ging de afgelopen 2 jaar in gesprek met omwonenden, buurtbewoners en andere betrokkenen over hun wensen en vragen. Naar aanleiding daarvan worden de woongebouwen minder hoog, en is de hoogbouw met name aan de zuidkant geplaatst, zodat bestaande woningen minder inkijk en schaduw ervaren. 


Parkeergarage

Voor bewoners van de nieuwe woningen komt er een parkeergarage op het terrein zelf. De ingang en uitgang hiervan zitten in verschillende straten, zodat het verkeer over de buurt gespreid wordt. Bovenop de parkeergarage komt een groene daktuin, die bijdraagt aan de biodiversiteit en ook regenwater kan opvangen. 


Karakteristieke onderdelen behouden

Een aantal karakteristieke onderdelen van het fabrieksgebouw blijft in het Masterplan behouden. Zo wordt het kantoorgebouw  aan de Smyrnadwarsstraat omgevormd naar woningen en andere functies. Ook de toegangspoort blijft bestaan. En het Ketelhuis met de schoorsteen krijgt een nieuw leven als ontmoetingsruimte, eventueel met daghoreca. 


Van Marlestraat rustiger en groener 

Het masterplan stelt voor om in de Van Marlestraat eenrichtingsverkeer in te voeren. Dat zorgt ervoor dat het verkeer rustiger wordt, en biedt meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en voor vergroening. 


Vervolg

De gemeenteraad bespreekt het Masterplan na de zomer. Als de raad instemt, wordt het Masterplan verder uitgewerkt tot Omgevingsplan, en volgt een ruimtelijke procedure, met inspraak- en bezwaarmogelijkheden. Als de verhuizing van Geurtsen volgens planning verloopt, denkt JOUW Wonen eind 2027 met de bouw te kunnen beginnen.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.