Logo gemeente Deventer

Regiobezoek Regeringscommissaris Mariëtte Hamer

Op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober 2024 brengt Mariëtte Hamer (Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) een regiobezoek aan IJsselland, specifiek aan Deventer.

De regeringscommissaris wil met dit regiobezoek lokaal inzicht krijgen in de problematiek van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG). Het programma van het tweedaagse bezoek is samengesteld door de gemeente Deventer en een aantal samenwerkingspartners in de regio zoals GGD IJsselland, Centrum Seksueel Geweld en opleidingsinstellingen Saxion en ROC Aventus.

 

Bespreekbaar maken

“Het bezoek van de regeringscommissaris komt op het moment dat wij in Deventer werken aan de aanpak ‘geweld in afhankelijkheidsrelaties en seksueel grensoverschrijdend gedrag’”, zegt burgemeester Ron König. “We willen het thema breed bespreekbaar maken, onder meer via dialoogtafels met verschillende betrokkenen: professionals, slachtoffers, belangenorganisaties. Het bezoek van mevrouw Hamer stimuleert dat maatschappelijk debat.” 

Voor regeringscommissaris Hamer is dit bezoek er een in een serie; eerder bracht zij meerdaagse bezoeken aan Groningen, Limburg en de regio Rotterdam. Hamer: “Er gebeuren vaak lokaal hele mooie dingen die mij en mijn team inspireren, en ik hoop met deze bezoeken ook mensen aan elkaar te verbinden zodat ze samen gemotiveerd raken om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken. Bij eerdere regiobezoeken resulteerde het in nauwere samenwerking en er werd iets geactiveerd in mensen. Ik kijk dan ook erg uit naar dit bezoek.”

 

‘Kleedkamer-gesprek’

Op donderdag 17 oktober voert de Regeringscommissaris samen met wethouder Ilse Duursma (Jeugd en Onderwijs) een zogenoemd kleedkamer-gesprek in de catacomben van de Adelaarshorst, de thuishaven van Go Ahead Eagles. Een informeel gesprek met sporters, bestuurders en beleidsmakers uit de sportsector over een veilig sportklimaat als positieve aanjager van de gewenste maatschappelijke cultuurverandering.

 

Uitwisselingsmaaltijd

’s Avonds ontvangen de regeringscommissaris Mariëtte Hamer en burgemeester Ron König verschillende samenwerkingspartners uit de regio tijdens een uitwisselingsmaaltijd. Beleidsmakers, professionals, bestuurders en ervaringsdeskundigen gaan in gesprek over online seksueel grensoverschrijdend gedrag. 3 lokale initiatieven uit de regio presenteren tussen de gangen door hun aanpak. Stadionspeaker Rob de Jong is de avondvoorzitter.

 

Onderwijs en jongeren

De 2e dag van het regiobezoek staat in het teken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zoals exposen en het ongewenst doorsturen van sexting materiaal. Het programma is gevuld met een bijzonder ervaringsverhaal, een interactief lectoraat en samen kijken de aanwezigen naar een deel van de voorstelling Patchwork Girl. Deze voorstelling neemt je mee naar de online communities die erop gericht zijn jonge vrouwen te exposen en te shamen. Wat gebeurt er als je de controle verliest over naaktfoto’s? Wie zit hier achter? Tijdens een lunch zullen de aanwezigen de voorstelling met elkaar nabespreken.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.