Logo gemeente Deventer

‘Bufferplekken’ asielzoekerscentrum niet verlengd

De duur van de 100 ‘bufferplekken’ voor de extra opvang van asielzoekers in Schalkhaar, worden niet verlengd.

Deze bufferplekken werden sinds 2020 gebruikt als extra opvangplekken, om de landelijke druk op de opvang van asielzoekers te verlichten.

 

Stapsgewijs

Het besluit kwam, nadat het COA heeft verzocht om de 100 tijdelijke plekken om te vormen tot permanente opvangplekken. De bufferplekken worden stapsgewijs ontmanteld, door daar geen nieuwe vluchtelingen meer op te nemen. Uiterlijk 1 juli 2025 moeten alle bufferplekken zijn opgeheven. 


Buurt en omwonenden

De bufferplekken zijn nooit bedoeld geweest om permanent gemaakt te worden. “De bufferplekken golden altijd als een tijdelijke opvangvorm”, zegt wethouder Rob de Geest (Asiel en Inburgering). “De afgelopen jaren hebben we maar liefst zes keer de tijdelijkheid verlengd. Daarmee hebben we ook veel flexibiliteit en geduld van de buurt en omwonenden gevraagd en van velen ook gekregen.”

Samen met omwonenden, COA, politie en eventuele andere belanghebbenden gaat de gemeente in gesprek om de communicatie en participatie rondom het asielzoekerscentrum te verbeteren.


Humane opvang

Het aantal van 550 opvangplekken bij het asielzoekerscentrum blijft gehandhaafd. Daarmee voldoet Deventer nog altijd aan de Spreidingswet (taakstelling 529). Wethouder De Geest: “Deventer staat voor humane opvang. Daarom blijven we ook zoeken naar mogelijkheden voor andere opvangplekken.”

 

Foto: COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers)

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebookInstagram en LinkedIn.