Waardering op basis van gebruiksoppervlakte
Waardering van uw woning op basis van gebruiksoppervlakte in plaats van op inhoud.
Door een wijziging in de wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ) moeten alle WOZ-taxaties van woningen vanaf 1 januari 2022 op gebruiksoppervlakte (vierkante meters) gebaseerd zijn. Dit is een landelijke verplichting waardoor we bij de waardering van uw woning overgaan van inhoud (m3) naar gebruiksoppervlakte (m2). De uitgangspunten voor de waardering veranderen niet.
Aanvraag
De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken.
Voorwaarden
De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. Hiervoor wordt een meetmethode gebruikt die is afgeleid van een landelijke meetmethodiek, de NEN2580. Het is dé Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw. Nu ook wij deze standaard meetmethode gebruiken betekent dit meer duidelijkheid en eenheid voor u als woningeigenaar.
Hoe berekenen we de gebruiksoppervlakte?
De gebruiksoppervlakte is het aantal m2 van uw woning dat gebruikt kan worden om te wonen. Het aantal vierkante meters wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De stahoogte moet minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde onderdelen die dicht zijn zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel horen ook bij de gebruiksoppervlakte. Heeft uw woning meer dan één woonlaag (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt het aantal vierkante meters van de woonlagen bij elkaar opgeteld.
Heeft u vragen over de gebruiksoppervlakte van uw woning?
Meer informatie vindt u op de website van de waarderingskamer. Vul op deze website in het zoekveld de term gebruiksoppervlakte in. U vindt hier de regels, instructies en antwoorden op veel gestelde vragen over de overgang naar vierkante meters (gebruiksoppervlakte). Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Dan kunt u ons bellen via telefoonnummer 0570-693443 of een mailbericht sturen naar belastingen@dowr.nl. Wij helpen u graag.