Logo gemeente Deventer

Kentekenparkeren

Gemeente Deventer is volledig over op kentekenparkeren. Een papieren parkeerkaartje achter de voorruit is verleden tijd.

  • Kentekenparkeren

    Hoe werkt kentekenparkeren?

    • Parkeer uw auto.
    • Voer uw kenteken in bij de parkeerautomaat.
    • Geef aan hoelang u wilt parkeren. Zijn er meerdere zones?  Selecteer dan eerst de juiste parkeerzone.
    • Reken uw parkeerbezoek af.
    • Neem uw betaalbewijs mee, deze hoeft niet achter de ruit geplaatst te worden. 

    Bij een controle wordt alleen het kenteken van de auto gecontroleerd. 

    Hoe wordt bij kentekenparkeren gecontroleerd of ik betaald heb?

    Als u uw kenteken invoert bij een parkeerautomaat of een parkeeractie start via belparkeren, dan wordt deze geregistreerd in het Nationaal Parkeer Register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit geldt voor de parkeerduur die u heeft ingevoerd. De controleurs van Team Toezicht & Handhaving controleren of u heeft betaald, door uw kenteken te scannen.

    Wat moet ik doen als de parkeerautomaat niet werkt?

    Als de parkeerautomaat niet werkt, dan belt u het storingsnummer 088 - 126 14 14. Parkeren is nu niet gratis. Loop naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat om alsnog te betalen, maak gebruik van belparkeren of parkeer ergens anders. Bekijk op de kaart de verschillende zones en parkeerautomaten.

  • Uw kenteken

    Iemand anders vult per ongeluk mijn kenteken in. Moet ik betalen?

    Degene die bij de parkeerautomaat het kenteken invoert, moet ook betalen. Het kenteken is niet gekoppeld aan betaalgegevens. Degen die parkeert, betaalt. Dat hoeft niet per se de eigenaar van de auto te zijn.

    Wat moet ik doen als ik mijn kenteken ben vergeten?

    Als u uw kenteken niet meer weet, kunt u niet betalen bij de parkeerautomaat. Het kenteken is namelijk noodzakelijk om te kunnen parkeren. Zonder een juist ingevoerd kenteken, loopt u het risico een naheffing (parkeerbon) te krijgen.

  • Pluspunten van kentekenparkeren

    Wat is het voordeel van kentekenparkeren voor degene die parkeert?

    Voordelen als u betaalt bij de parkeerautomaat: 

    • Gemakkelijk vooraf betalen bij de parkeerautomaat.
    • Meteen doorlopen, want u hoeft niet meer terug naar de auto met een parkeerkaartje. Team Toezicht & Handhaving controleren het kenteken om te zien of er is betaald. 

    Voordelen als u betaalt via belparkeren

    • U hoeft niet langs de parkeerautomaat te gaan; u kunt dus direct naar uw bestemming lopen.
    • U betaalt achteraf en per minuut.

    Waarom is kentekenparkeren ingevoerd?

    Kentekenparkeren is efficiënt en gemakkelijker voor zowel degene die parkeert als voor de gemeente.

    De gemeente heeft gekozen voor kentekenparkeren om efficiënter te werken en zo kosten te besparen. Voordeel voor degene die parkeert, is dat hij niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

  • Kentekenparkeren en privacy

    Is mijn privacy gewaarborgd bij parkeren op kenteken en verloopt dit volgens de wet?

    Gemeente Deventer houdt zich aan de wettelijke regels. De kentekengegevens, uw parkeertijd en parkeerduur gebruiken we alleen voor controle op betaald parkeren en (anoniem) voor statistische informatie, zoals het meten van de parkeerdruk. De gegevens worden niet doorgegeven aan derden. Volgens de richtlijnen van de Belastingdienst worden de gegevens 7 jaar bewaard.

    Bij een parkeercontrole krijgt de handhaver alleen een bericht of voor het gescande kenteken betaald is. Er is geen koppeling met uw persoonsgegevens. Uw privacy is hiermee gewaarborgd. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring van Gemeente Deventer.

    Hoe worden mijn gegevens opgeslagen?

    Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat, worden samen met de parkeertijd en de zone opgeslagen in een database van het Nationaal Parkeer Register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De leveranciers van onze parkeerautomaten houden naast die gegevens, ook de transactiegegevens bij in een database.

    De handhaver scant het kenteken van de geparkeerde auto en krijgt een signaal of er voor het kenteken is betaald, voor de juiste parkeerzone en parkeertijd. De gegevens uit de databases worden ook gebruikt als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerboete. Ook hier geldt de wettelijke bewaarplicht van 7 jaar en de geheimhoudingsplicht.