Logo gemeente Deventer

Oekraïense ondernemers presenteren bedrijfsplan

Maandagavond 27 mei presenteerden 11 Oekraïense ondernemers in spé hun bedrijfsplan voor hun collega’s, docenten en coaches. Het is een tweede groep mensen die in Deventer een training volgden om een bedrijf op te starten, dat ze voort kunnen zetten in Oekraïne zodra de situatie het daar toelaat.

 

De gemeenteraad van Deventer ondersteunt het hele programma van de Stichting Ondernemend Oekraine met een bedrag van € 25.000,-. Voor het eerste jaar is het de bedoeling om zo’n 30 mensen op te leiden. De teller staat nu op 20. Het, na oprichting in Nederland, voortzetten van het bedrijf in Oekraïne moet uiteindelijk helpen om de wederopbouw van het land te versnellen en de Oekraïners een betere toekomst te bieden.

 

Leren

De Oekraïense vluchtelingen die in Deventer en omgeving wonen, volgden een training van negen avonden. Zij leerden over ondernemersplanning, commercie, financiën en juridische zaken. Daarin werden zij getraind en gecoacht door ondernemers en specialisten uit (de omgeving van) Deventer en coaches vanuit de reservisten van de Koninklijke Landmacht.

 

Bewondering

Wethouder Jaimi van Essen was bij de afsluitende bijeenkomst en reikte samen met initiatiefnemer Erik de Boer de certificaten uit aan de deelnemers: “De energie die deze mensen steken in het beginnen van een eigen bedrijf, laat zien dat ze vertrouwen hebben in de toekomst. Daar heb ik bewondering voor en dat geeft hoop. Erik de Boer van de Stichting Ondernemend Oekraïne doet hiermee fantastisch werk.”

 

Variatie

Allerlei soorten bedrijven werden gepresenteerd: Ontbijt- en lunchrestaurant, een koffie-to-go winkel, interieurontwerp, een kunstenlab, juridische ondersteuning voor mensen uit Oekraïne die in Nederland zijn, renovatie, kinderopvang, een online boekenclub, interieurbouw + producten voor de karper visserij, gezond eten en een fotostudio.

 

Volgende groep

Het is de bedoeling dat in het najaar een derde groep van start gaat.

 

Voor meer informatie

Stichting Ondernemend Oekraine: Erik de Boer, e.deboer@ondernemendoekraine.nl  en 06 - 54 24 19 15.