Shelter City Deventer ontvangt haar 3e internationale gast
Deventer is sinds 2018 een 'Shelter City'. Dat betekent dat jaarlijks gedurende 3 maanden een plek wordt geboden aan een bedreigde mensenrechtenverdediger om op adem te komen. De gemeente doet dit samen met Woon- en Zorgcentrum Humanitas en Saxion Hogeschool. Ook andere Deventer organisaties actief rondom de mensenrechten worden betrokken.
3e Shelter City gast in Deventer
Dit jaar hebben we in Deventer voor de 3e keer een internationale mensenrechtenverdediger ontvangen. Het gaat deze keer om de Palestijn Mohammed uit Gaza die voor de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha werkt. Mohammed heeft tot op heden diverse gesprekken in Deventer gevoerd met mensenrechtenorganisaties, studenten van Saxion, leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum (locatie het Vlier), betrokkenen bij maatschappelijke organisaties, bestuurders en raadsleden van de gemeente. Tussen 6 en 10 december, in de week van de mensenrechten is hij meerdere keren bij activiteiten in het kader van het programma “Geef mensenrechten de ruimte” betrokken. Zo is hij 1 van de sprekers tijdens het Engelstalig Studium Generale bij Saxion op 8 december vanaf 16:00 uur en neemt hij deel aan het schijfprogramma in de Bibliotheek op 10 december waar hij om 11.00 en 14.00 uur een aantal korte video’s over Gaza vertoont en vragen daarover beantwoordt.
Activiteiten onder voorbehoud van maatregelen tegen het coronavirus.
Shelter City programma
Shelter City is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met een groeiend aantal Shelter City steden en lokale partners in Nederland en in de internationale Shelter City Hubs om mensenrechtenverdedigers wereldwijd te beschermen. Mensenrechtenverdedigers komen op voor hun eigen rechten en die van anderen. Zij zijn niet stil en spelen een belangrijke rol in het promoten van de democratische waarden, politieke vrijheden en burgerrechten. Dit is vaak een moeilijke en gevaarlijke strijd: in veel landen worden zij monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd en soms verdwijnen ze of worden zij gemarteld.
Als een mensenrechtenverdediger gevaar loopt, kan hij of zij zich aanmelden voor een tijdelijk verblijf van 3 maanden in 1 van de Nederlandse Shelter Cities: Amsterdam, Den Haag, Deventer, Haarlem, Groningen, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle . Er is ook een groeiend aantal internationale Shelter City Hubs die tijdelijk onderdak bieden aan mensenrechtenverdedigers. Hier zetten ze hun werk in veiligheid voort en komen ze op adem. Ze vergroten hun netwerk van maatschappelijke organisaties en politieke contacten in Den Haag, Brussel en elders. Ze volgen trainingen om hun vaardigheden te vergroten en ze ontmoeten bewoners van hun Shelter City. Bron: Over ons - Shelter City.