Informatieavond Sportvoorziening Bathmen
Het doel van de bijeenkomst is om bij te praten over hoe het staat met de plannen voor de nieuwe sportvoorziening in Bathmen. Dit doen we aan de hand van het Programma van Eisen dat binnenkort door de gemeenteraad wordt besproken.
Welkom - wethouder Rob de Geest
Rob de Geest heet iedereen welkom. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de initiatiefgroep en het vele werk dat door de groep is verzet. Gezamenlijk werken we toe naar een multifunctioneel centrum voor alle bewoners van Bathmen. Het Programma van Eisen is een stap in de goede richting. Verdere besluitvorming ligt nu bij de gemeenteraad.
Toelichting door Initiatiefgroep Sportvoorziening Bathmen - Gerrit Nikkels
Gerrit Nikkels uit zijn waardering voor de goede samenwerking met de gemeente en de begeleiding door Draaijer. De initiatiefgroep is uitgenodigd voor inhoudelijke workshops om tot het Programma van Eisen te komen en zal ook betrokken worden bij de volgende stappen, bijvoorbeeld bij de architectenselectie. Onder andere door de gestegen bouwkosten lopen de totale kosten van het project op. Er is ook nog geen toezegging gedaan voor een bijdrage aan het realiseren van de kantine. Desondanks hoopt de initiatiefgroep in goede samenwerking verder te kunnen.
Presentatie van het Programma van Eisen - Berry ten Pas & Lars van Tiel (Draaijer)
Het Programma van Eisen (PvE) is de basis voor de architect om mee te werken maar beschrijft ook de afspraken tussen de opdrachtgever en de gebruikers. De afbeeldingen in het document zijn sfeeren referentiebeelden: echte beelden zijn er nog niet, die komen later van de architect.
In de presentatie worden de stappen doorlopen die in het proces genomen zijn om tot dit PvE te komen en de doelstellingen die aan de basis liggen: een duurzame, sociale, innovatieve en betaalbare sportvoorziening die past in het landschap.
Het PvE bestaat uit een programma van bewegen en beleven, een ruimtelijk-functioneel deel en een technisch deel. Gezamenlijk vormt het de opmaat naar de ontwerpfase. Dit is uitgewerkt naar een verdeling van ruimtes, functies en onderlinge relaties. Het is nu aan de architect en het bouwteam om het technisch PvE te vertalen naar een ontwerp.
Voor de inpassing van het gebouw op het sportpark worden de mogelijkheden verder verkend. De exacte locatie is nog niet bekend en is ook afhankelijk van de eventuele aanpassingen voor het integreren van de kantine, het verruimen van de entree en het realiseren van een vergaderkamer.
Voor de keuze van een architect wordt het project Europees aanbesteed. In de selectieprocedure blijven uiteindelijk 5 partijen over. Er worden zo veel mogelijk mensen betrokken bij het selectieteam. Als de architect bekend is, worden er andere adviseurs bijgehaald. Dit hoeft niet via Europese aanbesteding. Tegen de zomer is het ontwerpteam compleet en begint de ontwerpfase. De opdrachtgever blijft aan het roer tot er een definitief getekend contract is en altijd in overleg met de betrokkenen.
Vervolg en besluitvorming - Nicoliene de Vries
Op 7 en 14 december zijn er raadstafels, waarin dit PvE wordt besproken; op 21 december volgt een voorlopig besluit. Daarmee kan de volgende fase beginnen. Een definitief besluit over het reserveren van de extra middelen in de begroting wordt verwacht bij de bespreking van de voorjaarsnota. Alleen over de buitenkleedkamers komt nu geen besluit; wel heeft de gemeenteraad gevraagd om deze mee te nemen in de vervolgfase.
[Aanvulling: Op 21 december heeft de raad het besluit genomen om verder te gaan naar de ontwerpfase en als extra opdracht meegegeven om te kijken naar meer besparingsmogelijkheden.]
Vragen en opmerkingen
- Het PvE gaat alleen over het gebouw?
Ja, de buitenruimte is hier niet inbegrepen. - Is veiligheid niet meegenomen in het Technisch Programma van Eisen?
Veiligheid is opgenomen in het thema ‘Gebruiksgemak’. - Er is in het begin al gesproken over energiepositief bouwen in plaats van energieneutraal: meer energie opwekken dan nodig en deze elders gebruiken. Is dat vervallen?
In het bouwteam worden de mogelijke oplossingen bekeken voor de input en vragen van gebruikers en bewoners. Deze vraag wordt meegegeven aan de architect. - Als de integratie van de kantine niet doorgaat, wordt de omgeving dan niet erg rommelig?
Een voorstel voor een oplossing zal van de architect moeten komen. Het doel blijft een landelijke inpassing van de sporthal op het sportpark. - Bij een sportvoorziening is men gewend aan alle functies op de begane grond. Wat wil je dan op de verdieping doen? Is verlagen van een deel van het gebouw mogelijk?
Dit zal een onderdeel zijn van het totaalpakket van oplossingen dat de architect gaat voorstellen. Daarna kan pas een keuze gemaakt worden. - Wat betekent dit voor het onderhoudsplan?
Het onderhoudsplan wordt vertaald naar een berekening van vaste lasten. In de besluitvorming over het ontwerp zal een afweging worden gemaakt; het moet wel betaalbaar blijven. - Wat is het gevolg voor de huurprijzen, worden de investeringen doorberekend?
In de gemeente geldt een uniform huurtarief en dat blijft zo; het moet niet uitmaken waar je wilt sporten. Dit is ook een uitgangspunt in het beleidskader. - Is maatschappelijk verantwoord ondernemen opgenomen in de selectiecriteria?
Dit zal zeker een rol spelen bij de selectie. - Kan bij de selectie lokale inzet geëist worden?
Volgens de EU-regels mag dit niet. Wel kan er gekeken worden naar wat in zelfredzaamheid kan. Dit kan verder uitgewerkt worden. - Kan er vanaf augustus 2025 gesport worden in de nieuwe hal?
We doen er alles aan om die datum te halen maar dit kan nu nog niet als definitief naar buiten gebracht worden. - In het verhaal ontbreekt de veiligheid van de aanrijroutes.
Het uitgangspunt is dat in principe de huidige routes gehandhaafd blijven. Er wordt onderzoek gedaan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de veiligheid. Daarna komt er overleg met de initiatiefgroep. - Is de kostenraming gebaseerd op het aantal m2 oppervlak? Waarom zijn de kosten zo veel hoger geworden?
De raming is ook gebaseerd op de ruimtelijke inpassing en de specifieke aspecten. Oorzaken van de hogere kosten zijn vooral de stijging van de bouwkosten bij alle betrokken partijen, rentestijging en de marktsituatie. Ook zijn de interne kosten pas later toegevoegd. - Zijn er kosten voor de buitenvelden (beachvolleybal) meegenomen in de raming?
Nee, die zitten er niet in. De kosten hangen af van hoe de sporthal gesitueerd wordt, maar dit is zo veel mogelijk niet op de bestaande sportvelden. - Valt het voetbal buiten de scope? Wanneer komt de discussie over uitbreiding?
De buitenkleedkamers worden meegenomen in het volgende onderzoek; de keuze is uiteindelijk aan de raad of we hierop gaan besparen. Bij het laatste ontwerp kan gekeken worden waar zo nodig bezuinigd kan worden zonder de sportmogelijkheden te beperken. - Wordt het voetbal geïntegreerd met de andere sporten?
De doelstelling blijft om zoveel mogelijk samen op te trekken: eerst de initiatiefgroep met ABS, en dan ook met gemeente en Draaijer. - Zijn er nog andere manieren om kosten te besparen?
Op dit moment staan de buitenkleedkamers als bezuinigingsoptie in de stukken maar dit is niet meegegeven in de aanbesteding. - Waarom is er bij de aanbesteding geen andere vorm gekozen?
In de eerste plaats omdat het in de huidige markt belangrijk is om zo snel mogelijk duidelijkheid en garanties te krijgen. Daarnaast is gekozen voor een contractvorm die zo laat mogelijk definitief wordt: hiermee wordt voorkomen dat er niets meer aangepast kan worden. - Is er rekening gehouden met tijdelijke kosten of tijdelijke voorzieningen?
Niet specifiek, er is wel een post Onvoorzien. Of tijdelijke voorzieningen nodig zijn, is nu nog niet bekend maar eventueel wel op te vangen. - Hoeveel plannen zijn er gemaakt om een vergelijking te kunnen maken?
Er zijn geen varianten gemaakt, behalve die van de buitenkleedkamers. Vanuit de gemeenteraad is gevraagd om de duurzaamheidsvarianten ENG en BENG uit te werken (Energieneutraal Gebouw / Bijna Energieneutraal Gebouw). - De huidige voetbalkantine is eigendom van de club; is hier compensatie voor mogelijk?
Er wordt rekening gehouden met een compensatie. De grond is eigendom van de gemeente. - Verandert het beheer van de sporthal ook?
Dit is zeker een onderwerp van gesprek maar voorlopig wordt uitgegaan van de huidige situatie. - Is er ruimte voor sportlessen die nu in het dorp worden gegeven, zoals yoga of pilates?
Verschillende activiteiten en functies zijn meegenomen in het programma van bewegen en kunnen in het ontwerp worden ingepast.
Afsluiting
Nicoliene de Vries bedankt de aanwezigen voor hun belangstelling en aandacht. Ook is er een woord van dank voor het team van Draaijer, de initiatiefgroep en het projectteam van de gemeente voor het vele werk dat zij hebben gedaan. Het verslag van deze avond wordt op de website geplaatst