Logo gemeente Deventer

Melding of verzoek om handhaving

Denkt u dat er regels worden overtreden die te maken hebben met bouwen, milieu of ruimtelijke regels? En hebt u daar overlast van? Dan kunt u een melding doen of een verzoek om handhaving indienen. 

Melding

Soms is het voldoende om een (anonieme) melding te maken. Bijvoorbeeld over overlast (bouwen zonder vergunning, kamerverhuur etc.), parkeren of illegaal gestort afval. Meldt u het ons niet anoniem? Dan kunnen we contact met u opnemen om de situatie te beoordelen. U krijgt hiervan een terugkoppeling. Levert dit niet het gewenste resultaat?  Dan kunt u een verzoek om handhaving doen. Maar we raden u aan om eerst in gesprek te gaan.

Probeer te praten

Onze ervaring is, dat het indienen van een handhavingsverzoek bijna nooit tot een betere onderlinge relatie leidt. Bijvoorbeeld bij burenruzies. We raden u daarom aan eerst met elkaar te gaan praten. Dit levert vaak meer op dan het indienen van een handhavingsverzoek. Het kan best lastig zijn om met buren in gesprek te komen. Lukt het niet of loopt het gesprek op niets uit? Neem dan eens contact op met buurtbemiddeling. 

Verzoek om handhaving 

  • U kunt een verzoek om handhaving indienen als u 'belanghebbende' bent. Bouwen uw buren bijvoorbeeld een schuur zonder vergunning, dan bent u belanghebbende. Gaat het om iemand in een dorp verderop, dan bent u geen belanghebbende.
  • Een verzoek om handhaving kunt u niet anoniem indienen. De persoon waarover u het verzoek om handhaving indient, hoort wie het verzoek om handhaving heeft ingediend. We moeten namelijk kunnen beoordelen of u belanghebbende bent. Bent u geen belanghebbende? Dan wordt uw verzoek om handhaving afgewezen.

Doe een verzoek om handhaving als inwoner (inloggen met DigiD)

Doe een verzoek om handhaving als bedrijf (inloggen met eHerkenning)

Of bel met de gemeente

We proberen dan in overleg een goede aanpak te kiezen. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 14 0570.

Hulp nodig?

U kunt iemand anders vragen namens u een verzoek om handhaving in te dienen. U machtigt deze persoon dan. Wilt u hulp bij het opstellen van een verzoek om handhaving? U kunt terecht bij het Juridisch Loket of eventueel bij uw rechtsbijstandsverzekering.

Behandeling van uw verzoek

Als u een verzoek om handhaving heeft gedaan, bekijken we eerst of u belanghebbende bent en of er inderdaad sprake is van een overtreding. Daarna kijken we naar de volgende zaken:

  • Is het mogelijk is om de overtreding te legaliseren? Dit betekent dat de overtreder bijvoorbeeld een vergunning kan krijgen.
  • Zijn er bijzondere redenen om niet te handhaven? Soms kan de gemeente besluiten om niet op te treden, ook al is er een overtreding. 

Zijn er geen bijzondere omstandigheden en kan de overtreding niet worden gelegaliseerd? Dan gaan we handhaven. Dit traject bestaat uit maximaal 3 stappen om de overtreding te laten stoppen:

  1. Een waarschuwing per brief om iemand te laten weten dat er sprake is van een overtreding.
  2. Een aankondiging per brief dat iemand een dwangsom moet betalen als de overtreding niet stopt.
  3. De uiteindelijke maatregel. Zoals bijvoorbeeld een bouwstop of het betalen van een dwangsom.

Een handhavingstraject kan enkele maanden tot jaren duren.

Wanneer krijg ik antwoord?

Als u een verzoek om handhaving doet, dan krijgt u altijd een antwoord. Omdat het onderzoek tijd kost, kan het even duren voordat u een reactie krijgt. We houden u op de hoogte van de voortgang. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar maken.

Doet u een verzoek namens een vereniging, stichting of vennootschap?

Laat het verzoek dan ondertekenen door bestuursleden die dat mogen doen volgens de statuten. Voeg ook een kopie van de statuten toe aan het verzoek om handhaving.