Grondwater
Deventer ligt in een gebied waar de grondwaterstand soms hoog kan staan en soms heel laag. Dit heeft onder andere te maken met de ligging aan de IJssel, met haar sterk wisselende waterpeil, in combinatie met een goed doorlatende bodem.
De bebouwing is over het algemeen afgestemd op de schommelingen van de IJssel. Bij extreme neerslag, langdurige hoge waterstanden van de IJssel of langdurige droogte, kan het gebeuren dat de grondwaterstand hoger of lager staat.
Grondwateroverlast
Staat het grondwater hoog? Dan kunt u overlast ervaren. In uw huis kunt u last hebben van vochtige of natte kelders en kruipruimtes. Het vocht kan optrekken in de gevels of in uw huis. In de tuin kunnen natte plekken ontstaan. Vocht en water in de kruipruimte of kelder hoeft geen probleem te zijn. Komt het vocht in uw woning, dan is het belangrijk dat u hiervoor een oplossing zoekt.
Op uw eigen grond bent u zelf verantwoordelijk voor het tegengaan en het oplossen van grondwateroverlast. Als eigenaar van een gebouw bent u verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. Ook zorgt u ervoor dat grondwater in de kruipruimte niet tot vochtoverlast in de woonruimte leidt.
Wat kunt u doen?
Vochtoverlast lijkt vaak een klein probleem, maar de oplossing kan lastig zijn. Vaak wordt vocht veroorzaakt door meerdere problemen. Onderzoek daarom eerst goed wat de oorzaak is van de vochtoverlast.
Tips voor het tegengaan van overlast door grondwater:
- Maak uw kelder of souterrain waterdicht met een vochtwerend middel. Het is ook mogelijk om de buitenkant van uw kelder of souterrain aan te pakken. Vraag een professioneel bedrijf om advies.
- Leg drainage aan op uw eigen terrein om grondwater af te voeren. Bij drainage voeren buizen met gaatjes het teveel aan grondwater af. Dit water wordt geloosd op bijvoorbeeld oppervlaktewater. Vraag hiervoor een professioneel bedrijf. Let op: het drainagewater mag u niet afvoeren naar een riool waarop ook afvalwater wordt geloosd.
- Water in uw kelder of kruipruimte kan veroorzaakt worden door een slechte afvoer van regenwater. Controleer daarom of de overlast niet van de regenwaterafvoer afkomt. Op de subsidiepagina Afkoppelen regenwater leest u op welke manieren u het regenwater kunt afkoppelen van het riool.
- Ventileren is een belangrijk onderdeel bij het voorkomen van vochtproblemen. Zet ramen vaak genoeg open om te luchten, minstens 10 minuten per dag. En droog de was in een goed ventileerde ruimte (naar buiten). Zorg dat uw kruipruimte, kelder of souterrain voldoende ventilatiemogelijkheden heeft.
Zorgplicht grondwater
Als gemeente moeten wij maatregelen nemen om structurele, nadelige gevolgen van de grondwaterstanden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zowel in het openbaar gebied als op eigen terreinen. In ons Gemeentelijk Rioleringsprogramma (pdf, 9 MB) leest u wat wij bedoelen met ‘structurele’ grondwateroverlast (pagina 22, kader 'Wanneer is het structureel?').
In wijken en buurten met structurele grondwateroverlast ligt nu ruim 60 kilometer aan drainage. Hiermee proberen we de grondwateroverlast op deze locaties te beperken.
Overlast melden
Heeft u zelf maatregelen genomen, maar blijft u grondwateroverlast houden? Dan kunt u een melding maken. De gemeente registreert alle meldingen van overlast. We houden bij of er veel meldingen zijn in een bepaalde buurt. Zo ontdekken we of mensen op bepaalde plekken vaker last hebben van grondwater.
Blijven de problemen met grondwater langere tijd aanhouden? Dan kan de gemeente besluiten om maatregelen te nemen in de openbare ruimte. Op korte termijn kan de gemeente de overlast niet wegnemen. Het voorbereiden van maatregelen kost tijd. Daarnaast worden maatregelen meestal gecombineerd met andere werkzaamheden in de openbare ruimte.
Grondwatermeetpunten
De gemeente heeft een online grondwatermeetnet van 53 peilbuizen. Deze liggen verspreid over het stedelijk gebied. De hoogte van het grondwater in de peilbuizen wordt automatisch gemeten. Hierdoor hebben we altijd actuele gegevens over de stand van het grondwater.
Dankzij de Wet Basisregistratie Ondergrond zijn alle publieke gegevens van de Nederlandse ondergrond toegankelijk via het BROloket. Ook onze gemeentelijke grondwatermeetpunten vindt u daar, net als grondwatermeetpunten van derden.