Logo gemeente Deventer

Geboorteaangifte doen

Na de geboorte van een kind moet iemand aangifte van geboorte doen. Dit wordt gedaan in de gemeente waar het kind is geboren. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van geboorte op.

Het is mogelijk om (thuis) online aangifte van geboorte te doen.

Ook kan je bij de balie geboorteaangifte doen. Maak een afspraak.

Wie mag/moet aangifte van geboorte doen?

De moeder mag altijd aangifte doen. Wil of kan zij dit niet, dan moet de juridische vader dit doen. Kan de juridische vader geen aangifte doen, dan moet iemand anders die bij de geboorte aanwezig was aangifte doen. Zie het tabblad Bijzonderheden.

Is er sprake van een andere situatie? Heeft het kind bijvoorbeeld geen juridische vader, maar een duomoeder? Neem dan contact op met Publiekscontacten via 14 0570.

Wat heb je nodig bij aangifte van geboorte?

  • geldig legitimatiebewijs
  • volledige naam van het kind
  • datum en tijdstip van de geboorte
  • de akte van erkenning, als je het kind voor geboorte hebt erkend
  • de akte van naamskeuze, als je voor de geboorte de achternaam van het kind hebt vastgelegd
  • een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting, als dat van toepassing is
  • bij bijschrijven kind: een trouw- of partnerschapsboekje (niet verplicht)
  • eventueel een betaalmiddel

Juiste voornaam

Bij het doen van geboorteaangifte, geef je de volledige officiële naam van het kind op. Het gaat hierbij om de voornamen die ook worden vermeld op bijvoorbeeld een paspoort. De roepnaam van het kind is hierbij niet verplicht.

Als de geboorteakte is ondertekend, kunnen de namen niet gemakkelijk aangepast worden.

Online aangifte

Voor online geboorteaangifte heb je DigiD nodig van beide ouders. Na de geboorteaangifte controleert de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis waar het kind is geboren, of de ingevulde gegevens juist zijn. Zijn deze akkoord, dan maakt een ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van geboorte op.

Als de aangifte is verwerkt, dan ontvang je hiervan een bevestiging per post.

Je kan alleen online aangifte doen als het kind is geboren in de gemeente Deventer en 1 van de onderstaande situaties op jou van toepassing is:

  • Je bent gehuwd of je hebt een geregistreerd partnerschap.
  • Je hebt het kind voor geboorte erkend. De erkenning hoeft niet in Deventer gedaan te zijn.
  • Je hebt voor geboorte de achternaam van het kind vastgelegd in de gemeente Deventer.
  • Je bent de moeder van het kind.

Tarieven 2025

Aangifte geboorte

gratis

Uittreksel geboorteakte (uittreksel burgerlijke stand)

€ 17,10

Bijschrijven trouw- of partnerschapsboekje, standaard

gratis

Bijschrijven trouw- of partnerschapsboekje, gekalligrafeerd

€ 14,80

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

De aangifte moet je doen binnen 3 dagen na de dag van de geboorte.

  • Geboren op maandag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op vrijdag.
  • Geboren op woensdag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op maandag.
  • Geboren op donderdag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op maandag.
  • Geboren op vrijdag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op dinsdag.
  • Geboren op zaterdag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op dinsdag.
  • Geboren op zondag? Dan doe je de geboorteaangifte uiterlijk op woensdag.

Valt de 3e dag op een erkende feestdag? Dan mag je de aangifte doen op de eerstvolgende werkdag.

Tijdstip van geboorte

Wil je het tijdstip van de geboorte opvragen? Dan vraag je een uittreksel van de geboorteakte aan (uittreksel burgerlijke stand). Hierop staat het tijdstip vermeld.

Erkenning en naamskeuze

Als de ouders getrouwd zijn, dan zijn zij volgens de wet automatisch moeder en vader van het kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de vader. Wil je dit niet, dan moet je voor of bij de aangifte van geboorte de naamskeuze vastleggen. Bij het vastleggen van de naamskeuze moeten beide ouders aanwezig zijn. Zie voor meer informatie de pagina Achternaam voor uw kind kiezen.

Zijn de ouders niet getrouwd, dan heeft het kind volgens de wet alleen een moeder. Om het vaderschap vast te leggen, moet de vader het kind erkennen. Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dit niet, dan kan je bij de erkenning ook de naamskeuze vastleggen. Bij het vastleggen van de naamskeuze moeten beide ouders aanwezig zijn. Zie de pagina Kind erkennen.

Als de vader geen aangifte kan doen

De moeder mag altijd aangifte doen. Wil of kan zij dit niet, dan moet de juridische vader dit doen. Kan de juridische vader geen aangifte doen, dan moet iemand anders die bij de geboorte aanwezig was aangifte doen:

  • iemand die bij de geboorte aanwezig was;
  • de bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden;
  • het hoofd of een gemachtigde van de inrichting waar de geboorte heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld van een ziekenhuis of gevangenis;
  • de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente. Dit gebeurt alleen als er geen verplichte/bevoegde personen zijn die aangifte kunnen doen.

Burgerservicenummer

Het kind krijgt na de geboorte een burgerservicenummer (BSN). Dit is een uniek persoonsnummer. Dit nummer heb je nodig voor contact met de overheid, bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. Binnen 3 werkdagen na de geboorteaangifte ontvang je het BSN per post.

Is het kind geboren in de gemeente Deventer, maar woon je in een andere gemeente? Dan ontvang je het BSN van de gemeente waar je woont. Heb je na 10 werkdagen nog niets ontvangen? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Geboorteaangifte na overlijden

Als het kind heeft geleefd maar voor de aangifte van geboorte is overleden, worden er 2 aktes opgemaakt. Eerst een geboorteakte (in de gemeente waar het kind is geboren) en vervolgens een overlijdensakte (in de gemeente waar het kind is overleden).

Als het kind levenloos wordt geboren

Wanneer het kind levenloos wordt geboren, kan je aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is niet verplicht. Aangifte doe je in de gemeente waar het kind is geboren.

Het is mogelijk het kind te registreren bij jouw gegevens in de basisregistratie personen (BRP). De gegevens worden dan ook vermeld in MijnOverheid. Om het kind te registreren, neem je contact op met de gemeente via 14 0570. Wil de ene ouder het kind wel bijschrijven bij de persoonsgegevens, maar de andere ouder niet? Ook dat is mogelijk.

Bijschrijven trouw- of partnerschapsboekje

Je kan het kind in stadhuis Deventer laten bijschrijven in het trouw- of partnerschapsboekje. Het bijschrijven kan tijdens de aangifte van geboorte. Doe je de geboorteaangifte online? Dan kan het bijschrijven op een later moment.

Voor de aangifte van geboorte kan je terecht in stadhuis Deventer. Bij de locaties Bathmen en Schalkhaar kan je niet terecht voor de aangifte.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.