Logo gemeente Deventer

Digitaal opkopersloket

Handel je bedrijfsmatig in tweedehands of ongeregelde goederen, zoals telefoons, laptops, edelmetaal, sieraden, kunstvoorwerpen, fietsen of auto-onderdelen? Dan ben je wettelijk verplicht je aan te melden bij de gemeente Deventer. Dit doe je via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Via het Digitaal Opkopers Register (DOR) voldoe je aan je registratieplicht.

 

Wat is het verschil tussen DOL en DOR?  

  • DOR (Digitaal Opkopers Register) is het systeem waarin je de tweedehands 
    goederen registreert die je inkoopt. Hiermee controleer je of de goederen 
    gestolen zijn en zorg je ervoor dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Zodra je 
    je hebt aangemeld via www.ikbenhandelaar.nl, krijg je je inloggegevens van het 
    DOR. 
  • DOL (Digitaal Opkopers Loket) is het systeem waarin je je als handelaar aanmeldt bij de gemeente Deventer. Hier vul je je gegevens in, zodat de gemeente weet wie je bent en je voldoet aan de meldplicht.  

Om te voorkomen dat jij als handelaar gestolen goederen inkoopt, verwacht de gemeente dat je vooraf onderzoek doet naar de afkomst ervan. Voor jou als handelaar geldt specifieke wet- en regelgeving. Zo moet je doorlopend een gewaarmerkt in- en verkoopregister bijhouden en dien je je als handelaar bij de gemeente aan te melden. Dat kan via het Digitaal Opkopers Loket.

 

Aanmelden als handelaar bij het DOL

Stap 1: meld je eenmalig aan via het Digitaal Opkopers Loket (DOL) op www.ikbenhandelaar.nl. Heb je al een DOR-account, gebruik dan hetzelfde mailadres. Zo voorkom je dat een extra DOR-account voor jou wordt aangemaakt.   

Stap 2: nadat je je gegevens in het DOL hebt ingevuld, klik je op ‘Verzenden’. De gemeente controleert jouw gegevens. Tijdens dit proces is het even niet mogelijk je DOL-gegevens te wijzigen.   

Stap 3: bij goedkeuring is jouw DOR-account gekoppeld aan je DOL-account.   

Stap 4: als je gegevens wijzigen, dan kun je dat zelf aanpassen in je DOL-account. Dat is wettelijk verplicht en je gegevens blijven zo actueel.  

 

Waarom registreren?

Werken met het Digitaal Opkopers Register (DOR) is voor alle betrokkenen het makkelijkst. Voor jou is het gratis en je krijgt inzicht in je voorraad. Ook voorkom je controles in je zaak. Daar staat tegenover dat je verplicht bent om gekochte tweedehandsgoederen 3 dagen te bewaren, voor je ze doorverkoopt. Je kan ook zelf controleren of aangeboden tweedehands goederen als gestolen geregistreerd staan. Kijk op www.stopheling.nl of download de app ‘stopheling’.


Om welke tweedehands goederen gaat het?

Alle gebruikte of ongeregelde goederen die je verhandelt, moeten worden geregistreerd in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Dit betreft onder andere:  

  • Elektronische apparaten zoals laptops, tablets, smartphones en audio- en videoapparatuur.  
  • Edelmetaal en juwelen zoals goud, zilver, platina, sieraden, juwelen en uurwerken. 
  • Fietsen. 
  • Kunstvoorwerpen en antiek. 
  • Vaartuigen en onderdelen daarvan.
  • Onderdelen van voertuigen, zoals fiets- en bromfietsonderdelen, motoren en auto-onderdelen. 
    .

Toezicht en handhaving

De politie en gemeente controleren of je gebruik maakt van het Digitaal Opkopers Register (DOR), het Digitaal Opkopers Loket (DOL) en of je de juiste gegevens invoert. Ook kunnen zij jouw register vergelijken met het magazijn. Heb je tijdens de controle jouw zaken niet op orde? Dan word je vaker gecontroleerd en riskeer je een boete. 

 

Informatie voor klanten van opkopers

De handelaar is verplicht om in het in- en verkoopregister ook de gegevens van de verkoper van het goed te noteren. De handelaar aan wie jij jouw goed voor verkoop aanbiedt, vraagt jou daarom om je legitimatie. Als hij dit niet doet, is de handelaar strafbaar. Je kan dus geen goederen verkopen zonder je te legitimeren. 

 

Legitimatie

Als je tweedehands goederen verkoopt, worden de gegevens van je legitimatiebewijs door de handelaar opgenomen in het in- en verkoopregister. Deze gegevens zijn alleen door politie, gemeente en de handelaar in te zien. Bij het kopiëren van je legitimatiebewijs legt de handelaar hier een filter over, zodat duidelijk zichtbaar is dat het om een kopie gaat en er geen misbruik van kan worden gemaakt.

 

Vragen?

Heb je vragen over het Digitaal Opkopers Loket (DOL) of het Digitaal Opkopers Register (DOR)? Neem dan contact op via veiligheid@deventer.nl.