Bouwen en verbouwen
Stappenplan bouw en verbouw
Heeft u bouwplannen? Bekijk dan het stappenplan bouw en verbouw. U ziet waar u rekening mee kunt houden en hoe u het kunt aanpakken.
Bouw en verbouw, vergunning
Als u wilt gaan bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig. De regels verschillen per bouwwerk en per situatie. Veel kleinere bouwwerken, zoals het plaatsen van een prieel, zijn vergunningvrij.
Omgevingsvergunning aanvragen
Wilt u (ver)bouwen, zonnepanelen plaatsen, bomen kappen, slopen, een terrein aanpassen, water lozen en dergelijke? U heeft daar verschillende toestemmingen voor nodig. Maar u kunt die toestemmingen alle in 1 keer aanvragen met de omgevingsvergunning.
Vooroverleg voor een omgevingsvergunning aanvragen
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost tijd en geld. U kunt eerst een vooroverleg bij de gemeente aanvragen, bijvoorbeeld als u uitgebreide bouw- of verbouwplannen heeft.
Leges: kosten omgevingsvergunning
Wilt u iets bouwen of verbouwen? Of wilt u een boom kappen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Hier zijn kosten aan verbonden (leges). Hoe hoog de leges zijn, is afhankelijk van uw aanvraag.
Gebouw of woning slopen
U mag niet zomaar slopen of asbest verwijderen. U moet hiervoor meestal een melding doen. Dit is verplicht om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen. Daarnaast wil de gemeente ongewenste sloop tegengaan.
Monument verbouwen of slopen
Bezit (of koopt) u een beschermd monument? Dan zijn er regels als u het zou willen verbouwen, herstellen of aanpassen. Het doel van de monumentenstatus is de waarden te behouden.
Brandveilig gebruik van gebouwen
Bent u verantwoordelijk voor een (horeca)bedrijf, school of instelling? Let er dan op dat het gebruik van de inrichting brandveilig is. De gemeente stelt hiervoor een omgevingsvergunning op. Het kan zijn dat u het gebruik slechts hoeft te melden.
Ontheffing aanvragen voor geluidsoverlast bij bouwen of slopen
In sommige gevallen leveren werkzaamheden hinder op voor de omgeving, door trillingen of door geluid. Bijvoorbeeld bij gevelreiniging, wegwerkzaamheden of bij sloopwerkzaamheden in een gebouw. Vraag dan vooraf een ontheffing aan.
Inrit aanleggen
Als u een inrit wilt maken bij uw bedrijf of huis, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een inrit wilt maken van de weg naar uw garage.
Mobiele puinbreker gebruiken
Een mobiele puinbreker wordt gebruikt om bouw- en sloopafval te verminderen. Als u een mobiele puinbreker wilt gebruiken, doet u een melding bij de gemeente. De gemeente publiceert dat er puinwerkzaamheden zullen zijn.
Asbest verwijderen
Asbest is kankerverwekkend materiaal. Wilt u asbest verwijderen? Dan moet u een sloopmelding doen. U heeft namelijk toestemming nodig om asbest te verwijderen.
Asbestdaken
Daken met asbest krijgen schade door blootstelling aan weer en wind. Daardoor komen losse asbestvezeltjes in de lucht. Vervang daarom uw asbestdak door een nieuw dak.
Bouwstoffen melden
Bepaalde bouwstoffen moeten aan regels voldoen, die staan in het Besluit bodemkwaliteit. Dit is bedoeld om de bodem en grond schoon te houden. Ook wordt het hergebruik van afvalstoffen aangemoedigd.
Huisnummer aanvragen
De belangrijkste reden om een huisnummer aan te vragen is om post te kunnen ontvangen. PostNL bezorgt geen post bij objecten die niet beschikken over een huisnummer.
Kabels en leidingen aanleggen
Voor de aanleg van kabel- of leidingwerken in openbaar gebied heeft u een vergunning nodig. Dit geldt ook voor werkzaamheden.
Circulair bouwen
Gemeente Deventer heeft de ambitie naar een duurzaam en circulair Deventer. Voor een duurzame toekomst van Deventer maken we proactieve, realistische stappen om de klimaatdoelstellingen te halen en de transitie naar een circulaire samenleving waar mogelijk te versnellen.