Logo gemeente Deventer

Blad als meststof

Herfstbomen kunnen de mooiste kleuren aannemen. Al dat mooie blad komt vroeg of laat op de grond terecht. De gemeente ruimt het blad op waar het moet en laat het liggen waar dat kan, want blad geeft gratis meststof en is goud waard.

 

Tuintip

Blad is waardevolle meststof voor de bodem en een overwinterplek voor nuttige diertjes zoals de regenworm. Als u in het najaar het blad verspreidt over uw grond onder en tussen de planten dan is in het voorjaar de voeding voor de planten klaar. U kunt hiervoor uw eigen blad maar ook het blad van de gemeentebomen gebruiken.

Bekijk het filmpje om te zien hoe blad waardevolle meststof wordt.

Compost

Afgevallen bladeren kunt u ook verwerken tot compost en er de grond mee verbeteren. Snel verterend blad is het beste, eiken- en beukenblad verteren langzaam en zijn minder geschikt voor de composthoop.

Goed voor onze leefomgeving

De gemeente Deventer gaat duurzaam met blad om en laat waar het kan herfstbladeren liggen als voeding. Blad op de bodem:

  • verbetert het bodemleven en de gezondheid van planten;
  • vermindert (groen-) afval;
  • zorgt voor minder bladblazers en vervoer, minder uitstoot CO2;
  • verbetert de groeiplaats van (monumentale)  bomen;
  • past binnen de circulaire economie: van afval naar grondstof.

Bokashi

Een deel van het opgehaalde blad wordt verwerkt door middel van Bokashi. Daarbij worden de bladeren gefermenteerd in een zogenoemde Bokashikuil. Het blad wordt vermengd met micro-organismen en steenmeel. Vervolgens wordt het luchtdicht afgedekt met landbouwplastic. Na 8 tot 10 weken fermenteren is het blad veranderd in een bodemverrijker die de bodem voedt en onderhoudt.