Informatie asfaltcentrale Deventer
Iedereen moet prettig en veilig kunnen wonen en werken in Deventer. In een omgeving met allerlei soorten industrie in de buurt, zoals de asfaltcentrale, lijkt dat niet altijd vanzelfsprekend. Heeft u zorgen over gezondheid, veiligheid of woongenot? Op deze pagina informeren we u over de ontwikkelingen rond de asfaltcentrale van AsfaltNu in Deventer (AND).
2022: controles en metingen
Bij metingen in mei 2022 bleek dat AsfaltNu Deventer niet voldeed aan de normen voor de uitstoot van benzeen en van vluchtige organische stoffen.
Sindsdien staat AND bij de gemeente extra onder de aandacht. Er wordt regelmatig gecontroleerd en de uitstoot wordt gemeten. Er zijn dwangsommen opgelegd om de asfaltcentrale te dwingen om te voldoen aan de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen. De gemeente vindt het van groot belang dat mensen in Deventer gezond kunnen wonen en werken en accepteert niet dat een bedrijf te veel schadelijke stoffen uitstoot.
Tijdelijke maatregelen
Na de overschrijdingen in mei 2022 heeft AND tijdelijke maatregelen genomen, zoals produceren met lagere temperatuur en lagere capaciteit en zeven van kleine deeltjes uit het gebruikte freesmateriaal. Uit de metingen die daarna zijn uitgevoerd, blijkt dat aan de normen voor de uitstoot van gevaarlijke stoffen wordt voldaan. Deze tijdelijke maatregelen zijn genomen voor de tijd totdat het nieuwe actief koolfilter in werking trad (juli 2023).
Juni 2023: asfaltcentrale krijgt boete
Op 13 juni 2023 heeft de gemeente metingen laten uitvoeren bij Asfaltcentrale AND. Uit die metingen bleek dat de uitstoot van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) meer was dan toegestaan. De concentratie PAK was 0,06 mg/Nm3 (gecorrigeerd voor meetonzekerheid) bij een norm van 0,05 mg/Nm3. Door deze overschrijding heeft de asfaltcentrale een boete moeten betalen van € 40.000.
Uit de metingen van 13 juni bleek ook dat wél wordt voldaan aan de eisen voor uitstoot van benzeen, vluchtige organische stoffen (VOS) en geur.
Actief koolfilter werkt
AND heeft op 19 april 2023 een vergunning gekregen voor het installeren en in gebruik nemen van een actief koolfilter. Dat filter moet het vrijkomen van de stoffen benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) tot een minimum beperken. Deze techniek vermindert ook het vrijkomen van geur. Aan de vergunning zijn speciale regels verbonden die gelden voor AND. Het gaat om regels over het gebruik, de controle en het onderhoud van het actief koolfilter en het controleren van de uitstoot.
Het actief koolfilter is in juli 2023 in gebruik genomen en na een periode van inregelen en optimalisatie zijn op 7 december 2023 metingen uitgevoerd bij asfaltcentrale AND door een daarvoor geaccrediteerde meetinstantie om de werking van het filter te controleren.
Uit de meetresultaten blijkt dat er wordt voldaan aan de uitstootnormen voor benzeen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK), vluchtige organische stoffen (VOS), stikstofoxiden, zwaveldioxide en geur. Volgens de rendementsmetingen verwijdert het actief koolfilter 92% benzeen, meer dan 98% PAK, meer dan 78% zwaveldioxide en 48% van de geur.
Het filter werkt naar verwachting. De tijdelijke maatregelen zijn daarom niet meer nodig.
Intentieovereenkomst nieuwe asfaltcentrale
Het college van burgemeester en wethouders heeft een intentieovereenkomst met AND en transportbedrijf De Roos ondertekend om de verduurzaming van de Asfaltcentrale mogelijk te maken. De Roos ligt naast de huidige asfaltcentrale en wil verhuizen naar het A1 Bedrijvenpark.
De gemeente heeft er belang bij dat de asfaltcentrale maximaal duurzaam is. Een duurzamere productie van asfalt betekent een verbetering van de leefomgeving. Dat wordt afgedwongen via de intentieovereenkomst, maar ook in de uiteindelijke omgevingsvergunning op basis waarvan de gemeente dit kan toetsen. Daarbij past de ontwikkeling in het Deventer beleid om te komen tot toekomstbestendige bedrijventerreinen en de verduurzaming van de industrie en infrastructuur.
Zie ook nieuwsbericht Duurzame asfaltcentrale voor een betere leefomgeving | Deventer.nl
Meer informatie
Bekijk de vragen en antwoorden over de uitstoot van de Asfaltcentrale. Onderaan op die pagina vindt u de documenten, die gaan over dit onderwerp (downloads).