Aanpak gemeente verwijderen asbestdaken
Deventer stimuleert het verwijderen van asbestdaken samen met de provincie Overijssel en andere gemeenten. Ook al is een wettelijk verbod voor asbestdaken verworpen door de Eerste Kamer. De verwijdering is van belang vanwege de gezondheidsrisico’s van asbestvezeltjes.
Door verwering van asbestdaken komen steeds meer asbestvezels vrij. Verzekeraars bouwen de dekking af, vanwege de gezondheidsrisico’s en de hoge opruimkosten door verspreiding van asbestvezels bij bijvoorbeeld brand, storm- of hagelschade.
Nieuwe daken bieden ook kansen voor verduurzaming. Denk aan groene daken, afkoppelen regenwater, dakisolatie en zonnepanelen. Deventer stimuleert deze koppelkansen. Meer informatie op de pagina Subsidieloket.
Asbestdaken Deventer
Volgens een inventarisatie uit 2017, had Deventer 3322 panden met in totaal 463.336 m2 dakoppervlak dat vermoedelijk asbesthoudend is:
- 81% in het buitengebied
- 15% in stedelijk gebied
- 3% op bedrijventerreinen
In het buitengebied en op de bedrijfsterreinen gaat het vooral om grote daken op panden voor bedrijfsdoeleinden. In het stedelijk gebied hebben we het over enkele tientallen woonhuizen en vooral veel kleine schuren. Deze zijn merendeels in particulier bezit.
Pandeigenaren met een vermoedelijk asbesthoudend dak, hebben begin 2019 een brief van de gemeente Deventer ontvangen. Hierin werden zij op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de provinciale asbestinventarisatie voor hun pand. Meer dan 1000 eigenaren reageerden, waardoor de gegevens uit de inventarisatie konden worden gecorrigeerd op de asbestkaart van Deventer.
Op basis van de sloopmeldingen wordt de asbestdakenkaart van Deventer bijgehouden en gemonitord. In oktober 2023 had Deventer 2206 panden en in totaal 300.185 m2 dakoppervlak, dat vermoedelijk asbesthoudend is. Dit is ruim 30% minder dan in 2017.
Aanpak Deventer
In 2018 en 2019 is een actieplan asbestdaken uitgevoerd. Ook na 2019 blijft Deventer de verwijdering van asbestdaken stimuleren, zo mogelijk gekoppeld aan verduurzaming.
Kleine daken
Voor eigenaren van kleine daken willen we zoveel mogelijk hobbels wegnemen bij de verwijdering en het storten van asbest. Ook willen we de samenwerking stimuleren. Bewoners die samen een buurtactie asbestschuurtjes willen, kunnen dit melden bij asbestdaken@deventer.nl.
Grote daken
Voor eigenaren van grote daken gaat het om de goede afweging van maatregelen waarin ze gaan investeren. Dit zijn bijvoorbeeld combinaties met isolatie, verduurzaming, fiscale en ruimtelijke maatregelen in het buitengebied. Hiervoor bestaan gunstige leenvormen.
Veiligheidspakket
Vanaf eind 2021 kunnen particulieren na een sloopmelding, met de toestemmingbrief van de gemeente, een veiligheidspakket met inpakfolie ophalen bij het Recycleplein. Zo kunnen ze veilig werken en het asbestafval verantwoord afvoeren naar het Recycleplein.
Collectief aanbod
In 2021 is een onderzoek middelgrote asbestdaken (35-500 m2) uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een collectief aanbod voor advies, sanering, nieuw dak en zonnepanelen in de periode februari tot april 2022. 23 dakeigenaren hebben met dit aanbod het middelgrote asbestdak laten saneren en 439 zonnepanelen geplaatst.
Buurtacties
In 2022 is een 1e buurtactie voor het zelf verwijderen van schuurdaken met asbest uitgevoerd. Deze was in Zandweerd op 17 september, in de landelijke week van de asbestvrije schuur. 67 schuurdaken met asbest zijn in 2022 gesaneerd. In 2023 zijn in Zandweerd 2 actiedagen gehouden, met als resultaat de sanering van 47 asbestdaken op schuurtjes. In 2024 is een buurtactie gepland op de Worp.
Lening
Eigenaren van woningen in Deventer kunnen met ingang van 2023 een lening aanvragen voor asbestsanering en een nieuw duurzaam dak. Provincie Overijssel en de landelijke overheid maken deze lening financieel mogelijk.
Kansen uit buiten
De gemeente heeft ook de regeling Kansen uit buiten. Hierbij worden landschapsontsierende bebouwing gesloopt. Dit biedt als kans om bestaande gebouwen te vergroten. De verwijdering van asbestdaken wordt extra gestimuleerd in deze regeling.
Erfcoaches
In het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte werken erfcoaches van provincie Overijssel. De erfcoaches bevorderen dat het prettig wonen, werken en leven blijft op het platteland. De coaches helpen agrariërs en andere erfeigenaren in het buitengebied na te denken over de toekomst. In het buitengebied spelen veel zaken tegelijk. Dat biedt kansen voor de toekomst. Maar waar begint u en bij welk ‘loket’ moet u zijn? Ook met vragen over asbestverwijdering kunt u terecht bij de erfcoaches. Kijk op de pagina www.deventer.nl/erfcoach voor meer informatie.
Vragen
Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.