Je wordt 18 jaar, wat moet je regelen?
Als je 18 bent, ben je volwassen. Dat betekent ook dat je eigen baas bent over je (geld)zaken. We hebben 8 tips voor je op een rij gezet. Kom je er niet uit, vraag dan iemand om je te helpen.
Wat je moet regelen
Tip 1: vraag een DigiD aan
Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een digitale handtekening. Bijvoorbeeld om een studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Aanvragen kan op digid.nl.
Tip 2: sluit een zorgverzekering af
Die is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Als je je zorgverzekering niet betaalt, dan krijg je een boete. Je kunt een zorgverzekering kiezen op: zorgwijzer.nl. Eerst meer weten over wat een zorgverzekering precies is en waarom je het nodig hebt? Steffie legt het eenvoudig uit.
Wat slim is om te regelen
Tip 3: vraag zorgtoeslag aan
Een zorgverzekering kost best veel geld. Waarschijnlijk kun je zorgtoeslag krijgen. Dat is geld van de Dienst Toeslagen om je te helpen een deel van je zorgverzekering te betalen. Je krijgt dit elke maand op je rekening gestort. Check of je er recht op hebt bij de Dienst Toeslagen.
Tip 4: vraag studiefinanciering aan
Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen via DUO.
Tip 5: laat weten of je donor wilt zijn
Als je 18 wordt, sta je automatisch in het donorregister. Je mag dan zelf beslissen of je donor wilt zijn of niet. Maak je geen keuze? Dan word je automatisch donor. Je kunt je keuze later altijd veranderen op donorregister.nl.
Tip 6: regel een verzekering voor schade van anderen
Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk als je schade veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet alle kosten zelf te betalen als je per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt of schade veroorzaakt. Lees er meer over bij de Consumentenbond.
Tip 7: schrijf je in voor een woning
Wil je een huurwoning in Deventer? Dit kun je doen:
- Woning huren? Schrijf je in als woningzoekende bij Woonkeus Stedendriehoek.
- Ben je student? Dan kun je voor een studentenwoning terecht bij DUWO.
- Dakloos? Voor hulp kun je naar de dagopvang of 24-uursopvang via IrisZorg.
Tip 8: vraag huurtoeslag aan
Woon je op jezelf? Misschien kun je huurtoeslag krijgen. Dit is geld van de overheid om je te helpen met de huur. Om in aanmerking te komen, moet je een zelfstandige woonruimte huren. Check of je er recht op hebt bij de Dienst Toeslagen.
Verder handig om te weten
- Check bij je werkgever om een studenten- en scholierenregeling en betaal minder belasting.
- Vul ieder jaar je aangifte inkomstenbelasting in. Misschien krijg je geld terug. Terugvragen bij de Belastingdienst kan tot 5 jaar later.
- Ben jij tussen de 16 en 27 jaar? Zit je thuis zonder opleiding of werk, wil je verder leren of zoek je een baan die beter bij je past? Je kunt voor iedere vraag terecht bij het Jongerenloket.
- Vragen over geldzaken? Kijk bij Geldfit of Wijzer in geldzaken. Hulp nodig? Kom dan naar het geldfitspreekuur in Deventer.
- Wil je overzicht in je uitgaven en inkomsten? En een plan maken om te sparen? Geldfit heeft een paar handige tips op een rij gezet.
Informatie voor je ouders
Op jouw 18e verjaardag veranderen er ook wat zaken voor je ouders. Dit zijn de belangrijkste punten.
Kinderbijslag
De kinderbijslag stopt automatisch na het kwartaal waarin jij 18 jaar wordt. Je ouders krijgen hierover een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget van de Belastingdienst stopt automatisch als jij het jongste kind bent dat 18 jaar wordt.