Logo gemeente Deventer

Deventer voert zero-emissiezone in per 1 januari 2028

Vanaf 1 januari 2028 mogen alleen nog ‘schone’ vrachtwagens en bestelwagens het centrum van Deventer in.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat op die datum de ‘zero-emissiezone stadslogistiek’ ingaat. 

Invoering per 2025, wat aanvankelijk de bedoeling was, is niet haalbaar en wenselijk volgens het college omdat er nog te veel praktische belemmeringen zijn. 

 

Klimaatakkoord

Vracht- en bestelwagens die rijden op fossiele brandstoffen zorgen voor veel luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Dat veroorzaakt gezondheidsproblemen en klimaatopwarming. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in Nederland per 2030 met 55 % omlaag moet ten opzichte van 1990. De invoering van een zero-emissiezone in het stadscentrum levert daar een belangrijke bijdrage aan.

 

Belemmeringen

‘De markt voor elektrische vrachtauto’s en bestelwagens biedt ondernemers nu nog niet voldoende mogelijkheden voor een realistische overstap naar elektrisch’, aldus wethouder Marcel Elferink (mobiliteit). ‘Nieuwe elektrische voertuigen zijn nog erg prijzig, en de tweedehands markt is nog beperkt. Ook is het bereik van de huidige elektrische vrachtauto’s en bestelwagens nog beperkt, waardoor regelmatig laden nodig is.’

 

Zorgen

Tijdens gesprekken met ondernemers in Deventer bleek de afgelopen tijd dat velen zich grote zorgen maken over de eventuele invoering van de zero-emissiezone, en de gevolgen voor hun onderneming. De ondernemerskoepels SDBM, DEP en MKB staan wel achter de invoering van een zero-emissiezone, maar pleiten voor uitstel, omdat een overstap naar elektrisch nu nog niet realistisch is.

 

Overgangsfase

Een aantal andere steden voert wel per 2025 zero-emissiezones in. Daarbij is sprake van een landelijke overgangsfase tot 2030, waardoor de eerste jaren voor veel voertuigen nog uitzonderingen gelden. Ook is er de mogelijkheid om ontheffingen aan te vragen. De Deventer zero-emissiezone die per 1 januari 2028 ingevoerd wordt, sluit aan bij de landelijke overgangsmaatregelen.

 

Uitstel, geen afstel

Tussen nu en 2028 blijft de gemeente de overstap naar elektrische voertuigen actief stimuleren, door onder meer informatie te verstrekken, door gesprekken met ondernemers te voeren en door onderzoek te doen naar de vestiging van stadshubs waar goederen kunnen worden overgeladen op elektrische voertuigen. Samen met de regio Stedendriehoek ondersteunt de gemeente ondernemers de komende jaren met de overstap naar zero-emissie, door onder andere de inzet van logistiek makelaars.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook, Instagram en LinkedIn.